Na kamenu su pronašli simbole koji liče na starorimske oznake za brojeve, uključujući i tri oznake nalik na H, iza kojih slede oznake koje liče na latinično slovo V.

Kamen sudbine, poznat i kao Krunidbeni kamen i Kamen iz Skuna, star više od 800 godina, biće korišćen tokom predstojećeg krunisanja britanskog kralja Čarlsa.

Pred čin krunisanja, naučnici su ga ponovo proučavali i otkrili do sada neviđene i neobične simbole.

Kamen sudbine, kameni blok od crvenog peščara, imao je burnu istoriju. Vekovima se koristio pri krunisanju škotskih kraljeva, a krajem 13. veka oteo ga je engleski kralj Edvard Prvi Plantagenet, poznat i kao Dugonogi, i odneo ga u London.

Tamo je smešten u Vestminsterskoj opatiji ispod krunidbenog prestola, kako bi simbolički prikazao podređenost Škotske engleskoj kruni. Škotski nacionalisti su ga ukrali 1950, a u London je vraćen četiri meseca kasnije. Ipak, 1996. godine vraćen je u Škotsku i sada se nalazi u Edinburškom dvorcu.

Njegovo premeštanje zbog krunisanja kralja Čarlsa iskoristili su naučnici da ga ponovo prouče i uspeli su da zahvaljujući novim tehnologijama, otkriju simbole i neobične anomalije koje do sada nisu pronađene.

Naučnici iz organizacije Historik envajarment Skotland, koja je zadužena da se stara o kamenu, izveli su lasersko skeniranje tog artefakta i niz drugih naučnih tekstova.

Na kamenu su pronašli simbole koji liče na starorimske oznake za brojeve, uključujući i tri oznake nalik na H, iza kojih slede oznake koje liče na latinično slovo V.

- Ti simboli mi ne liče previše na brojeve, više me podsećaju na grube prikaze krstova - kaže Kembel, koji misli da su simboli nastali kada je kamen prenet u Englesku.

Koristeći posebnu tehniku rendgenske luminiscencije, koja meri hemijsku kompoziciju materijala, naučnici su otkrili i površine bakarne legure na kamenu.
Na osnovu toga, pretpostavljaju da je na kamenu nekada postojao bakarni ili mesingani objekat.

Na Kamenu su uočeni i tragovi bakra i gipsa, a Kembel smatra da to možda govori kako je na Kamen sudbine bila postavljena neka relikvija, poput svetačkog zvona, i to na duže vreme.

Zahvaljujući novom proučavanju, napravljen je i virtualni 3D prikaz kamena, koji je dostupan preko interneta naučnicima.

Autor: RedPortal