Američke službe svesne planiranih akcija

Nisu prošle ni 2 godine od vojnog povlačenja administracije američkog predsednika Bajdena iz Avganistana, a teroristi Islamske države već koriste zemlju da planiraju napade širom Evrope i Azije.

Pokrajina Islamska država Horasan takođe sprovodi „aspiracione zavere“ protiv Sjedinjenih Država, prema dokumentima Pentagona koji su procureli u javnost.

Procureli poverljivi obaveštajni podaci pronađeni su na platformi društvenih medija Diskord, gde je osumnjičeni pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa Džek Tejseira navodno objavljivao osetljive informacije na internetu više od godinu dana.

Vašington post izveštava da dokumenti iz tih curenja pokazuju da su američke obaveštajne službe bile svesne zavera ISIS-a usmerenih na ambasade, crkve, poslovne centre i fudbalski turnir FIFA Svetskog prvenstva, koji je prošle jeseni u Kataru privukao više od 2 miliona ljudi.

Zvaničnici Pentagona su u decembru bili svesni da postoji 9 takvih zavera koje su koordinirali lideri ISIS-a u Avganistanu, a broj se popeo na 15 do februara, navodi se u proceni, koja ranije nije obelodanjena. Procena je označena kao strogo poverljiva i nosi logotipe nekoliko organizacija Ministarstva odbrane.

Frakcija terorističke grupe Islamska država poznata kao ISIS-K deluje u provinciji Horasan u Avganistanu.

Autor: redportal.rs