Rekao im da moraju umreti od gladi kako bi završili u raju

Kenijska policija je tokom vikenda iskopala desetine leševa na zemljištu koje je u vlasništvu vođe kulta koji je navodno rekao svojim sledbenicima da umru od gladi kako bi otišli ​​u raj.

Najmanje 46 tela ekshumirano je iz plitkih neobeleženih grobnica u šumi Šakahola u blizini Kilifija, priobalnog grada na istoku Kenije. Cela šuma od 800 hektara je zapečaćena i proglašena mestom zločina.

Pol Makenzi, pastor optužen za vođenje kulta, uhapšen je 14. aprila. Makenzi je već bio pod istragom nakon hapšenja 2019. u vezi sa smrću dece. Ponovo je uhapšen u martu, ali je oba puta pušten uz kauciju.

Još 4 osobe su umrle u bolnici nakon što su prošle nedelje pronađene ekstremno izgladnjene u njegovoj Međunarodnoj crkvi dobrih vesti. Policija je takođe pronašla 11 ekstremno mršavih ljudi na imanju nakon što su dobili dojavu građana.

Kenija je veoma religiozna zemlja, sa oko 85,5% Kenijaca koji se izjašnjavaju kao hrišćani, a 11% kao muslimani.

Kiture Kindiki, sekretar kenijskog ministarstva za unutrašnje poslove, nazvao je kult „zloupotrebom ustavom zagarantovanog ljudskog prava na slobodu verovanja“.

„Dok država poštuje verske slobode, ova užasna povreda naše savesti mora da dovede ne samo do najstrožeg kažnjavanja počiniocaa zločina nad toliko nevinih duša, već i do strožeg regulisanja (uključujući samoregulaciju) svake crkve, džamije, hrama ili sinagoge u budućnosti“, naveo je Kindiki u saopštenju.

Autor: redportal.rs