Jedan od efikasnih načina da sprečite nadimanje je izbegavanje određene hrane

Nadimanje je osećaj nelagodnosti u stomaku izazvan prekomernom proizvodnjom gasova ili zadržavanjem tečnosti, a veliki broj ljudi bori se sa ovim problemom. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti nadimanju, kao što su prebrzo konzumiranje hrane, masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osetljivost na hranu, prenosi magazin.novosti.rs.

Jedan od efikasnih načina da sprečite nadimanje je izbegavanje određene hrane, posebno u vreme večere, kada se naše telo usporava i teže je variti hranu.

U nastavku saznajte kojih 8 vrsta povrća treba da izbegavate za večeru ako ste skloni nadimanju.

Brokoli je povrće iz porodice krstaša i bogato je raznim hranljivim sastojcima. Međutim, sadrži šećer koji se zove rafinoza i koji je teško svarljiv. To može dovesti do gasova i nadimanja. Konzumiranje brokolija kasno uveče takođe može izazvati probavne smetnje i ometati dobar san.

Prokulice takođe spadaju u porodicu krstaša i sadrže rafinozu. Kao što je već pomenuto, rafinoza može biti teško svarljiva i može dovesti do problema sa varenjem ako se konzumira pre spavanja. Takođe, ovo povrće je bogato vlaknima koja mogu izazvati gasove i nadimanje. Ograničite unos prokulica ili ih potpuno izbegavajte ako osetite nadimanje.

Karfiol, koji je sličan brokoliju i prokulicama, izuzetno je hranljiv i pruža nam razne zdravstvene prednosti. Međutim, sadrži jedinjenje zvano sulforafan koje takođe može izazvati gasove i nadimanje. Takođe, sadrži veliku količinu vlakana koja mogu biti teška za varenje.

Kupus takođe spada u veoma hranljivo povrće, ali konzumiranje ove namirnice za večeru isto može izazvati gasove i nadimanje, zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Kupus u vreme večere može uticati na kvalitet sna, pa se preporučuje da ga jedete za doručak ili ručak.

Crni luk sadrži fruktane, vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje. Takođe je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.

Beli luk se smatra superhranom zahvaljujući svojim brojnim nutritivnim kvalitetima i zdravstvenim prednostima koje pruža. Međutim, beli luk takođe sadrži fruktane koji mogu dovesti do nadimanja i gasova, a može izazvati i refluks kiseline što može ometati san.

Grašak je bogat hranljivim materijama, posebno antioksidansima. Ovo ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani, ali grašak takođe može izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak, uz to, sadrži i šećerne alkohole koji mogu izazvati probleme sa varenjem.

Slatki krompir je dobar izvor vlakana i hranljivih materija, ali nekim ljudima može biti teško svarljiv. Ovaj krompir sadrži vrstu ugljenih hidrata koji se zove skrob, a koji može izazvati gasove i nadimanje, posebno kada se jede u velikim količinama.

Autor: magazin.novosti.rs