Posetioci će na starim fotografijama imati priliku da vide i kako je izgledalo kalemegdansko jezero.

Na Kalemegdanu je juče otvorena izložba Stazama predaka. U narednih mesec dana Beograđani će biti u prilici da se upoznaju sa životom nekadašnjih stanovnika srpske prestonice.

Članovi koji uređuju popularnu stranicu na Fejsbuku Bio jednom jedan Beograd ovog puta potpisuju se kao autori postavke. Na ovoj stranici Beograđani i oni koji vole glavni grad u prilici su da vide brojne fotografije iz porodičnih albuma, koje čuvaju sećanje na stare dane prestonice. Na panoima koji su postavljeni na Beogradskoj tvrđavi, nalazi se 180 fotografija koje su izdeljene u nekoliko segmenata.

Posetioci će na starim fotografijama imati priliku da vide i kako je izgledalo kalemegdansko jezero. Ono se nalazilo na mestu gde se sada nalazi luna park. Osim vode koja je oplemenjivala ovaj deo Kalemegdana, bili su izgrađeni i mostići kako bi posetioci uživali. Ovde je 1931. godine izgrađena i dva dečija igrališta, kako bi i mališani imali mesto za uživanje.

- Svaki Beograđanin ima neku svoju uspomenu i ličnu priču sa Kalemegdana - rekla je Branka Nakaniši jedna od autorki izložbe. - Zahvaljujući ovoj izložbi, posetioci će shvatiti da je to bilo tako i u vreme naših baka i deka.

Ovo nije priča o osvajanjima i ratovima koji su pogađali glavni grad već vremeplov, već kroz svakodnevni život starih generacija.

Kada se Drugi pešadijski puk sa tvrđave preselio na Banjicu, započeto je uređenje Gornjeg grada i tada je tvrđava dobila mesto za šetnju. Umetnička dela u prvim decenijama prošlog veka obično su bila izlagana u gimnazijskim salama i Kapetan Mišinom zdanju, a onda se javila ideja da se otvori umetnički paviljon. Organizovane su brojne dobrotvorne večeri kako bi se prikupilo dovoljno novca da se izgradi paviljon "Cvijeta Zuzorić", koja je i danas mesto umetničkih zbivanja.

Autor: RedPortal