NATO je pomogao Ukrajinu do sad sa preko 150 MILIJARDI EVRA POMOĆI 💸💸💸

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da je po pravu mesto Ukrajine u NATO. Izjavu je dao tokom svoje prve posete Ukrajini od početka sukoba prošle godine.

Stoltenberg je izjavio da je razgovarao o višegodišnjoj sistematskoj podršci i inicijativi sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, uz pomoć kojeg bi Ukrajina izvršila punu tranziciju sa doktrine i opreme iz sovjetske ere na NATO standard.

Time bi se osigurala tzv. interoperatibilnost ukrajinskih jedinica sa svim jedinicama NATO članica.

NATO je ključni saveznik Ukrajine od početka sukoba u februaru prošle godine. Alijansa je dala lavovski deo vojne i civilne pomoći i odigrala je ključnu ulogu u održavanju ukrajinske armije u operativnom stanju.

Generalni sekretar NATO izjavio je u četvrtak da je od prošlog februara NATO dostavio više od 150 milijardi evra pomoći, od čega je 65 milijardi evra direktne vojne pomoći.

Saveznici sada dostavljaju i avione, tenkove i oklopna vozila. Nato stoji sa vama (Ukrajinom) danas, sutra i koliko god da bude bilo potrebno.

Zelenski je u istom duhu odgovorio Stoltenbergu, navodeći da je njgova poseta oznaka da je alijansa spremna da započne novo poglavlje sa Ukrajinom.

Ukrajina, koja i dalje stoji jaka, vidi sebe u budućnosti u slobodi i kako oslobađa sve svoje zemlje od ruskog okupatora. Ova poseta generalnog sekretara NATO je prva od kada je počeo rat. Mi smatramo da je ovo znak da je alijansa spremna na početak novog poglavlja u odnosima sa Ukrajinom.

Zelenski je izjavio da ne postoji nikakava barijera, objektivno posmatrano, političkoj odluci da se pozove Ukrajina u NATO alijansu.

(Posebno) sada kada je većina populacije NATO zemalja i većina Ukrajine za ulazak u NATO pakt. Nemoguće je zamisliti bezbednost severnoatlantskog prostora bez toga.
Potrebno nam je više od odnosa koji imamo sada. Bićemo u tom (NATO) savezu, jer verujemo da je to jedini konkretni garant ukrajinske bezbednosti.

Autor: redportal.rs