Rusija pritiska, Ukrajina se priprema za kontraofanzivu

Najkrvavije bitke besne u na istoku Ukrajine u Bahmutu, Avdijevki i Marinki, sa fokusom na Bahmut u kome se vode najteže borbe između ukrajinske armije i Vagner plaćenika uz podršku ruske armije.

Ukrajinske snage odbile su više od 20 ruskih napada u poslednja 24 časa, preneo je načelnik generalštaba ukrajinske armije u svom večernjem obraćanju. Ruske snage lansirale su 4 raketna udara i 7 vazdušnih, dok su više od 10 puta izvodil udare iz višecevnih raketnih lansera po pozicijama ukrajinske vojske i po infrastrukturnim ciljevima.

Neprijatelj i dalje fokusirano izvodi svoje ofanzivne akcije u Limanu, Bahmutu, Avdijevki i Marinki. Najteže i najkrvavije borbe se vode u Bahmutu, Avdijevki i Marinki.

Ruske snage nastavljaju ofanzivu i vrše veliki pritisak na ukrajinske snage u svom pokušaju da kompletno zauzmu grad Bahmut. Kako je navedeno, samo u ovom sektoru fronta ukrajinske snage su odbile 10 napada u poslednja 24 časa. Više od 15 naselja u rejonu borbi je pogođeno ruskim artiljerijskim udarima.

Bahmut ostaje glavni smer ruskih napada. Samo u toku proteklog dana bila su 302 artiljerijska udara različitog kalibra duž cele linije fronta na bahmutskom sektoru. Bila su i 22 direktna vatrena obračuna.

Kako je izjavio, ruske snage su u ovom sektoru potpuno iscrpljene i stalno moraju da im pomaži padobranske jedinice, kao i okupacione jedinice motorizovanih brigada koje su većinom sastavljene od tek mobilizovanih regruta:

Naši branioci u Bahmutu su sada fokusirani samo na jedan cilj, da u potpunosti iscrpe ljudstvo i borbene sposobnosti neprijatelja, da im obore moral, tako da kada naše rezerve, koje se obučavaju i uče rukovanje novim naoružanjem na zapadu, budu spremne zadamo udarac koji će zauvek oterati ovo zlo iz naše zemlje.

Autor: Mondo.rs