Sledeće nedelje bi brazilski predsednik trebalo da predstavi svoj projekat kineskom kolegi Si Đinpingu u Pekingu

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva predložio je Ukrajini da ustupi poluostrvo Krim Rusiji kako bi okončala rat, ističući da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "ne može da zahteva sve".

Šef ruske države Vladimir Putin ne može da okupira teritoriju Ukrajine. O pitanju Krima verovatno može da se razgovara, trebalo bi da preispita stvari. Ni Zelenski ne može da traži sve... Svetu je potreban mir... Moramo pronaći rešenje - istakao je Lula.

Krajem januara Lula je izneo još uvek nejasan predlog za posredovanje grupe zemalja u sukobu u Ukrajini. Sledeće nedelje bi brazilski predsednik trebalo da predstavi svoj projekat kineskom kolegi Si Đinpingu u Pekingu.

Šef brazilske države je rekao da je "uveren" u šanse za uspeh ovog projekta i da se nada da će ova grupa zemalja biti formirana nakon njegovog povratka iz Kine.

Lulin najviši savetnik za spoljnu politiku, Celso Amorim, sastao se u Moskvi krajem marta sa Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji bi trebalo da doputuje u Brazil 17. aprila.

Autor: redportal.rs