Ako želimo da nam dan bude uspešan, onda ga moramo započeti šoljicom dobre kafe. Za ovo je ključna njena prava priprema, odnosno primena nekoliko jednostavnih trikova koje su otkrili majstori svog zanata. ☝🏻
Iako mnogi od nas razmišljamo kako ćemo ujutru što brže i što jednostavnije napraviti kafu sipajući vrelu vodu iz kuvala i napraviti šoljicu kafe što je brže moguće, postupak bi zapravo trebalo da bude promišljen. Dve najčešće greške kod kuvanja kafe su korišćenje kipuće vode i to što ljudi ne prate uputstva za pripremu kafe. ⚠
Voda sa česme razlikuje se svuda, ali ako živite u području vode sa puno minerala, preporučuje se upotreba filtera za vodu. Bolje je ne upotrebljavati kipuću vodu jer će ona spržiti talog kafe. Najbolje je pričekati jedan minut nakon što kuvalo završi sa grejanjem vode.
Savršena mera kafe ☕
Uz to, trebalo bi da pronađete savršeni odnos kafe i vode i tu količinu koristiti svaki dan. Na primer, dobar recept za kafu jeste 70 grama kafe na jedan litar vode. Vodu prelijte preko mlevenih zrna kafe, pomešajte nakon 30 sekundi i nakon četiri minuta možete da pijete kafu.
Važno je i gde držite kafu. Kafu bi uvek trebalo držati u čvrsto zatvorenoj činiji što dalje od frižidera. Vrlo je delikatna namirnica i trebalo bi da izbegavate prisustvo kiseonika, vlage ili mirise druge hrane.
Srbija dnevno daje oko 500.000 evra za kafu ☕
Šta je bolje ujutro popiti? ČAJ ILI KAFU?☕
Autor: Magazin Novosti