Kaže se da oko 40% Japanaca doživljava simptome polenske groznice

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je da će se boriti protiv "zla koje je izazvalo peludnu groznicu", nazivajući alergiju na polen zdravstvenim problemom koji zahteva hitnu akciju vlade, prenosi Gardijan.

Kako je nivo polena u Tokiju porastao na najviši nivo u poslednjoj deceniji, Kišida je ove nedelje pred parlamentarnim odborom rekao da je peludna groznica postala "društveni problem", dodajući da će sarađivati sa ministrima na pronalaženju odgovora.

- Želimo da postignemo rezultate - rekao je on, prenose lokalni mediji.

Njegovi komentari došli su kao odgovor na pitanje poslanika vladajuće Liberalno-demokratske partije koji su alergiju opisali kao "nacionalnu bolest" i sugerisali da bi Kišida "ostao u istoriji" ako je iskoreni.

Kaže se da oko 40% Japanaca doživljava simptome polenske groznice – uključujući svrab, suzenje očiju i kijanje – uglavnom u ovo doba godine. Najnovija epidemija delimično objašnjava zašto toliko ljudi nastavlja da nosi maske napolju, uprkos nedavnom ukidanju mera kovida.

Za širenje polenske groznice u Japanu okrivljuje se posleratni program pošumljavanja, tokom kojeg je drveće zasađeno velikom brzinom kako bi se pomoglo građevinskoj industriji zemlje.

Kada je cena uvezenog građevinskog materijala pala 1970-ih i 80-ih, japanskim šumama je dozvoljeno da rastu u gustini - i oslobađaju velike količine polena.

Ovogodišnja sezona polena izazvala je porast antihistaminika i drugih proizvoda – od sprejeva za nos do zaštitnih naočara – pri čemu su neke prodavnice prijavile dvostruku prodaju u odnosu na prva tri meseca 2022.

Autor: redportal.rs