Oglasio se šef Kancelarije ukrajinskog predsednika

KIJEV/MOSKVA: Šef Kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, "sramotu", već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.

Jermak je na Tviteru kritikovao i Iran koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva, prenosi Rojters.

- Na datum kada jedna teroristička država - Iran - slavi državni praznik, druga teroristička država - Rusija - započinje predsedavanje Savetu bezbednosti UN. To mnogo govori - napisao je Jermak.

Rusija danas preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti UN, koje se menja svakog meseca, i namerava, prema rečima Kremlja, da "iskoristi sva prava" koja proističu iz te funkcije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji na frontu i odbrambenoj saradnji 2 zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na sajtu predsednika.

Autor: Tanjug AP