Otkrivamo čudne stanovnike okeanskih dubina

Okeani predstavljaju jedno od najvećih i najmisterioznijih područja naše planete. Njihova dubina krije veliki broj neobičnih i fascinantnih stvorenja, ali i opasnih i zastrašujućih vrsta.

Ovo su neke od najstrašnijih, ali i najzanimljivijih vrsta:

1. Morski demon - Ova riba je poznata po svojoj zastrašujućoj pojavi i načinu života. Ženke su puno veće od mužjaka i imaju svetli mamac koji visi ispred usta, privlačeći plen u zamku. Kad se plen približi, morski demon napada i proguta ga celog.

2. Vampirska lignja - Mala morska životinja koja živi na dubinama od 600 do 900 metara, dobila je ime po svojim kracima koji su prekrivene crvenom kožom, pa izgledaju kao krila. Ono što ovu vrstu lignje čini zastrašujućom je njen izgled i ponašanje. Vampirska lignja ima sposobnost da ispusti tamnu tečnost iz tela koja izaziva strah kod predatora, zbog čega se ponekad naziva živom grobnicom. Takođe, ova vrsta ima oštre zube i sposobnost da ispusti svetlosni mamac iz svojih kraka, što je čini jedinstvenom među lignjama.

3. Plavi kit - Plavi kit je najveća životinja koja je ikada postojala na Zemlji. Može da naraste do dužine od 30 metara i da teži preko 170 tona. Iako plavi kitovi nisu opasni po ljude, njihova veličina i snaga ih čine dovoljno zastrašujućim. Ova vrsta se hrani sitnim planktonom i živi u dubokom moru, a njihov glasan krik može da putuje hiljadama kilometara kroz vodu. Plavi kitovi su ugrožena vrsta zbog masovnog lova u prošlosti, a danas se procenjuje da ih ima manje od 25.000 u celom svetu.

Autor: redportal.rs