Zdrave namirnice sa niskim FODMAP nivoom

FODMAP je akronim za Fermentabilni Oligo-, Di-, Monosaharidi i Polioli, koji su skupovi različitih vrsta šećera i poliola koji se nalaze u nekim namirnicama. Ovi šećeri se loše apsorbuju u crevima kod nekih ljudi, što može dovesti do simptoma poput nadutosti, gasova, bolova u stomaku i dijareje. Zbog toga se preporučuje da se FODMAP namirnice izbegavaju kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog creva (IBS) ili drugih gastrointestinalnih problema.

Ako pratite low FODMAP dijetu, ovo su neki predlozi za doručak koji su bezbedni za vašu ishranu:

1. Jaja: Jaja su odličan izvor proteina i lako se pripremaju na mnogo načina - na primer, kuvana, pečena ili kao omlet. U kombinaciji sa nekim povrćem koje je dozvoljeno na low FODMAP dijeti, poput spanaća ili paprike, ovo može biti zdrav i ukusan doručak.

2. Ovsena kaša: Ovsena kaša je dobar izbor za doručak na low FODMAP dijeti. Možete je pripremiti sa niskolaktoznom ili bezlaktoznom biljnom mlekom i dodati neke dozvoljene voće poput banane ili malina.

3. Kriške hleba od heljde: Hleb od heljde je dobar izbor za ljude koji ne tolerišu gluten. Možete ga ispržiti na tiganju i dodati dozvoljene namaze poput putera od kikirikija ili niskolaktozni sir.

4. Čia puding: Čia semenke su dozvoljene na low FODMAP dijeti i mogu se pripremiti u obliku pudinga. Pomešajte čia semenke sa dozvoljenim mlekom, malo javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po vašem izboru i dodajte neko dozvoljeno voće.

5. Avokado tost: Avokado je dozvoljen na low FODMAP dijeti i može biti ukusna opcija za doručak. Ispecite kriške hleba od heljde, a zatim dodajte izgnječen avokado, paradajz i malo limunovog soka.

Autor: redportal.rs