Mozaička, slojevita, temeljna, teksturalna, likovna!

Lara Seizović je kostimografkinja, vizuelna umetnica, dizajnerka, modna kolumnistkinja i nastavnica likovne kulture 😊. Diplomirala je na modulu Savremeno odevanje u klasi vanr. prof. Ingrid Huljev na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kom je završila i master studije Scenskog kostima u klasi red. prof. mr Ljiljane Petrović.

Učestvovala je u velikom broju umetničkih projekata, kako u regionu tako i kod nas (Misliti vreme, Stojim pred vama naga, Putokazi, Dolče Vita, Valjevska bolnica...). Takođe, ostvarila je i značajan broj izložbi, kako grupnih tako i samostalnih (Granice tela / Body Limits, Refleksija memorije...). Sarađivala je i na muzičkim spotovima. Kroz svoj rad aktivno se bavi različitim društvenim problemima.

U intervjuu za Redportal.rs Lara nam otkriva šta sve kostim može da kaže, sa kojim sve izazovima se susreće kao preduzetnica, na kojim projektima trenutno radi, da li pre bira jednobojne ili šarene suknje, kao i kojim bojama bi opisala društvene mreže 😁.

Foto: redportal.rs/Zebra studio

📸 Sa glumicom Aleksandrom Arizanović na snimanju spota Možda je vreme benda Ljubičice

Koju (svoju) izložbu/projekat najviše pamtiš i zašto? 🧐

Mislim da su prva iskustva najsnažnije utisnuta u memoriju. Tad smo preplašeni, najmanje znamo, ali smo istovremeno i najhrabriji, bez stega, spremni da skočimo u nepoznato i stojimo čvrsto iza svojih ideja ☝🏻. Prva samostalna izložba (2006, Centar za kulturu i sport Šumice, Beograd) prvi rad na filmu (2017, asistentkinja kostimografkinje na filmu „Teret” režija: Ognjen Glavonić), prva profesionalna predstava (2015, „Valjevska bolnica”, režija: Slavenko Saletović, Kruševačko pozorište), prvi dugometražni film (u postprodukciji, „Mudbrick”, režija Nikola Petrović)… 🎬🎥 U kostimografskoj profesiji mnogo je prvih iskustava, jer iako je sam način rada možda poznat, tekst i tumačenje mogu biti nepoznati, saradnici novi, žanr drugačiji, uslovi za rad bolji ili lošiji. Svako to iskustvo ostavlja duboko urezan trag koji se dobro pamti celog života 👗🥼👘.

Šta sve kostim može da nam kaže? Tačnije, šta ti pokušavaš da ispričaš kroz kostim? 🤔

Kostim nam govori ko je lik koji nosi taj kostim i iz kog konteksta nam stiže – u kom vremenu živi, da li živi ili preživljava, s kim se druži, koju muziku sluša, koga, šta i kako voli, čita li knjige, koje i zašto, da li šeta na protestima ili misli da će kladionica da mu reši svaki životni problem, šta sve ima u svom ormanu, bez čega ne izlazi iz kuće, gde je i kako nastala odeća koju taj lik nosi, itd. Svaki kostim je priča o nekom određenom biću i njegovom kosmosu, koje je u nekakvom odnosu sa drugim bićima i njihovim kosmosima u datim okolnostima ✨. Moja dužnost je da sve to što tačnije i preciznije, a kao vizuelno jedinstvenu celinu, ispričam kroz kolorit, dezen, teksturu, pohabanost i istrošenost odeće; odabir tkanine, kroja, odevnih predmeta i modnih detalja, kao i kroz izbor načina na koji se kostim i njegovi elementi prave i(li) nabavljaju.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za pozorišnu predstavu Dolče Vita, tekst Jelena Paligorić Sinkević, režija Jug Đorđević, Opera i teatar Madlenianum

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za pozorišnu predstavu Dolče Vita, tekst Jelena Paligorić Sinkević, režija Jug Đorđević, Opera i teatar Madlenianum

Opiši svoju umetnost u 5 reči. 

Mozaička, slojevita, temeljna, teksturalna, likovna.

Na kojim projektima trenutno radiš? 😁

Trenutno radim na novoj seriji crteža. Dugo nisam crtala, tako da se tome jako radujem 😊.

Foto: redportal.rs/Igor Prusac

📸 Serija crteža Kotrljanje

Foto: redportal.rs/Igor Prusac

📸 Serija crteža Kotrljanje

Koji su sve izazovi sa kojima se susrećeš kao preduzetnica? Na čemu bi posebno trebalo poraditi? 🤔

Veliki porezi na autorski honorar samostalnih i slobodnih umetnika nijedan poslodavac ne želi da plati, a takođe nije realno ni da honorar bude umanjen za skoro duplo zbog visokih dažbina. S tim u vezi, preduzetništvo je u mom slučaju nužno zlo i način da legalno poslujem, uplaćujem poreze i doprinose, imam zdravstvenu zašititu i radni staž. Preduzetnice nisu u mogućnosti da koriste iste privilegije koje imaju ostale zaposlene žene: ne primaju punu naknadu tokom trudničkog odsustva, država im ne plaća doprinose tokom odsustva zbog brige o detetu, nemaju zagarantovanu minimalnu zaradu tokom porodiljskog odsustva, nemaju pravo da prenesu porodiljsko bolovanje na partnera, za treće i naredno dete porodiljsko ne traje 2 godine kao kod zaposlenih žena 😑.
Filmske radnice, u koje i sama spadam, većinom su preduzetnice. Imajući u vidu radno vreme na filmu, koje je obično duže od 12 č. dnevno 6 dana u nedelji i neprepoznavanje preduzetnica kao zaposlenih žena od strane države, prinuđene smo da biramo između dece i posla. Peticije i apeli stigli su do vrha države, potom su odatle stigla obećanja da će se problem rešiti do marta 2023. godine, koji, evo, upravo prolazi. S obzirom da živimo u zemlji kojoj fali dece i radnika/-ca, krajnje je vreme da se prvo prava svih žena izjednače, a zatim i poboljšaju ☝🏻.

Koja žena svetske a koja srpske istorije te posebno inspiriše? A sadašnjeg trenutka? 🤔

Nema tu jedne žene. Da nije bilo mnogo žena i u svetu i kod nas koje su nam utrle put, imale bismo zasigurno manje slobode. Divim se svojim savremenicama, koleginicama, drugaricama, saborkinjama, onima koje glasno govore o različitim vidovima zlostavljanja, sindromu pregorevanja, prekarnom i neplaćenom kućnom radu. Primeri ženskog zajedništva iz prošlosti inspiracija su i podsticaj da ne zaboravimo jedne na druge danas, da budemo podrška jedne drugima i da se zajedno borimo za ono što nam pripada ☝🏻.

Film koji bi svako trebalo da pogleda? 

„Notting Hill”, kod nas preveden kao „Ja u ljubav verujem” 🎬🎥. Upravo zbog vere u ljubav, onu romantičnu, ali i onu prijateljsku koja poštuje i neguje različitost 💓.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za spot Opet benda Ljubičice, režija Marina Uzelac

Koje si postere lepila po sobi kao tinejdžerka? 😁

„Linkin park”, „Green Day”, Dženifer Lopez, Breda Pita, Šakiru, Zdravka Čolića, ma, eklektika! 😎

Šta je najzahtevnije tokom pripreme svadbe? 😅

Isto kao i u radu na bilo kom projektu, najzahtevnije je pomiriti se sa činjenicom da kontrola nad svim faktorima ne postoji i da su nepredviđene situacije neminovnost 🙃.

Jednobojne ili šarene suknje? 

I jedne i druge, i jedne preko druge, zašto da ne 😎.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za film Animus, u režiji Milice Spasojević

Koktel bez leda ili bezalkoholno pivo? 

Ni jedno ni drugo! Hladna gazirana voda sa kriškom limuna će uvek biti moj prvi izbor 🥛🍋.

Najgotivnija aplikacija za muziku? 🎶

Nisam ljubitelj aplikacija, više volim da me radio-stanica u kolima ili gradskom prevozu iznenadi nekim davnim dragim hitom 😊.

Imaš 5 mreža: Fejsbuk, Instagram, Tviter, TikTok i LinkedIn. Opiši svaku jednom bojom. 

Prve mi na pamet padaju boje koji logoi ovih mreža sadrže. Koliko je moćan vizuelni identitet 🤯!

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za spot Vrati mi vreme Jane Vuković, režija Milica Cimi Drinić i Andrija Ilić Prša

Koliko je u životu bitna želja? 

Jako važna, ali bitniji od želje su volja i istrajnost, jer ako samo želiš a ne radiš na sebi i na tome da dođeš do onoga što želiš ostaješ frustriran/-a i nesrećan/-na.

Poruka za naše čitaoce, gledaoce i slušaoce? 😊

Uvek budite svoji, razmislite u kakvom društvu želite da živite i aktivno se borite za to. Podržite umetnost: dođite nekad u pozorište, na izložbu, pogledajte film, poslušajte koncert. Zasadite cveće ispred zgrade 🌻, učinite neko malo dobro delo i obavezno nađite vreme za odmor i opuštanje 😊.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

📸 Kostimografija za spot Vrati mi vreme Jane Vuković, režija Milica Cimi Drinić i Andrija Ilić Prša

Autor: redportal.rs / Jovana Radić