Savremena nauka insistira na tome da jelo uveče nije samo moguće, već i neophodno

Kada legnete u krevet, vaše telo se ne gasi potpuno sa vama, već nastavlja da funkcioniše. A zadatak večere je da svim procesima koji se odvijaju u vama obezbedi resurse. ☝🏻

Ni gastrointestinalni trakt ne „spava“ noću, tako da u večernjem obroku nema ništa opasno za organizam. Naprotiv, odlazak u krevet gladan je veoma štetan. To će najverovatnije dovesti do raznih tegoba - od nesanice, jutarnjih glavobolja i lošeg raspoloženja do ozbiljnih gastrointestinalnih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Takođe, ne zaboravite da je potrošnja energije za varenje proteinske hrane veća nego za hranu sa ugljenim hidratima, a minimalna je pri varenju masti. Dakle, ako želite da smršate u snu, izaberite hranu sa malo masti i ugljenih hidrata za večernji obrok, koji može blokirati radni hormon zbog svog visokog energetskog intenziteta, idealno - proteina, štaviše, u racionalnoj dozi.

3 namirnice za kasnu večeru

Sirovo, dinstano ili kuvano povrće 🥦🌶🥒

Najbolja večera je, možda, prepoznati povrće, sirovo i kuvano - ovo je već najvažniji sastojak u jelovniku zdravog čoveka, a uglavnom je idealno za kasni obrok. Zelena lisnata salata, paprikaš od povrća, povrće na žaru, kuvano, dinstano i pečeno, pa čak i supa od povrća i kavijar od tikvica - opcije za zdravu večernju užinu, od kojih ne samo da se nećete ugojiti, već čak i početi da gubite na težini.

Povrće je niskokalorično, bogato korisnim vlaknima i vitaminima, normalizuje crevnu floru, blagotvorno utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, pomaže u sagorevanju masti i jača imuni sistem, uklanja toksine.

Mlečni proizvodi bez aditiva 🥛

Nezaslađeni fermentisani mlečni proizvodi poput kefira, grčkog jogurta, fermentisanog pečenog mleka ili kiselog mleka bez ikakvih aditiva takođe su odličan izbor za večernji obrok. U 100 grama takve grickalice ima samo 50-70 kcal.

Odličan je izvor proteina koji lako utažuje glad, bez izazivanja težine u stomaku, i najkorisnijeg kalcijuma neophodnog za zdravlje kostiju. Štaviše, fermentisani mlečni proizvodi imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru gastrointestinalnog trakta, doprinose ubrzanoj preradi ostatka hrane, smanjuju kiselost i imaju umirujuća svojstva, što je veoma korisno pre spavanja.

Nemasno meso 🍗

Nemasno meso živine bez kože, kuvano, dinstano ili pečeno je još jedna opcija za zdravu proteinsku užinu koja vam omogućava da se brzo zasitite uveče. U 100 grama pilećih prsa ili ćuretine ima samo 90-110 kcal. Idealan dodatak mesu peradi za večeru biće prilog istog svežeg ili dinstanog povrća.

Autor: Magazin Novosti