Sastojci: 🥕
320gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g šećera
100 ml ulja
100 g suvih brusnica
50 ml amareta (liker od badema)
1 kašika narendane pomorandžine korice
350 ml soka od pomorandže (2 veće pomorandže)
180 g šargarepe (2 srednje veličine)
220 g jabuke (2 manje)
Priprema: 🥕
Brusnice potopiti u svežem soku od pomorandže kako bi omekšale. U to dodati amareto, i par puta promešati.
Ostaviti najmanje 15 minuta, a za to vreme jabuke i šargerepe očistiti i narendati na krupno..
To sve radite u velikoj činiji u kojoj ćete pripremati smesu za kolač. Zatim dodati šećer, ulje i cimet i dobro promešati sa narendanim jabukama i šargarepom. Potom staviti omekšale brusnice zajedno sa sokom i amaretom. Ponovo sve dobro promešati.
Brašno pomešati sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
Sada sjediniti prethodno: dodati brašno u vlažne sastojke i izmešati.
Smesu izliti u uski kalup za pečenje (30x10 cm ili 26x13cm) obložen pek papirom ili podmazan uljem i posut brašnom. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi od 170 stepeni (bez ventilacije) oko 35-40 minuta.
Ostaviti ga da se u potpunosti ohladi pa posuti šećerom u prahu, iseći i servirati.
RECEPT: Sočne šnicle u biber sosu 👩🏻🍳🥩
RECEPT: Medaljoni u saftu 👩🏻🍳🥩
RECEPT: Domaći išleri 👩🏻🍳🍫🧁
Autor: Magazin Novosti