Pozitivni efekti kafe

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka koji se konzumira u cilju povećanja energije i produktivnosti, ali i zbog svog ukusa. Međutim, osim toga, kafa može imati i pozitivne efekte po čoveka kao i njegovo zdravlje. 

Kafa ima višestruka pozitivna dejstva, zbog čega i uživa toliku popularnost, a predstavljamo vam 6 pozitivnih efekata kafe po nas:

Poboljšava kognitivne funkcije - Kafa sadrži kofein, stimulans koji može poboljšati koncentraciju, pažnju, pa čak i pamćenje.

Poboljšava fizičke performanse - Kofein u kafi može pomoći u poboljšanju fizičkih performansi čoveka i smanjenju umora tokom vežbanja.

Smanjuje rizik od dijabetesa - Studije su pokazale da konzumiranje kafe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od nekih karcinoma - Konzumiranje kafe može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma, uključujući rak jetre i debelog creva.

Poboljšava raspoloženje - Kafa može poboljšati raspoloženje, smanjiti anksioznost i poboljšati opšte mentalno zdravlje.

Smanjuje rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti - Studije su pokazale da redovno konzumiranje kafe može smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Međutim, važno je napomenuti i da preterano konzumiranje kafe može imati i negativne efekte na zdravlje, kao što su nervoza, nesanica, povećan krvni pritisak i oštećenje želudačne sluznice. Takođe, osobe koje su osetljive na kofein trebaju izbjegavati konzumiranje prevelikih količina kafe. Uopšteno gledajući, konzumiranje kafe u umerenim količinama može biti korisno za zdravlje, ali treba se konsultovati sa lekarom ako osetite bilo kakve neželjene efekte.

Autor: redportal.rs