Ako se sporazum Kosova i Srbije primeni, to bi otvorilo put priznanja Prištine od strane 5 zemalja članice EU.

Evropska unija (EU) i Amerika su sa neskrivenim olakšanjem dočekali dogovore u Briselu i Ohridu, ali izgleda da Vašington ima razlog više za zadovoljstvo. Francusko - nemački sporazum mogao bi, kako ocenjuju sagovornici Blica, da posluži kao prekretnica i važan deo za ostvarenje plana da pet zemalja EU konačno priznaju Kosovo.

To je, kako napominju, ujedno i lakši način da Prištini budu otvorena vrata za članstvo u NATO i EU, umesto u UN, čime bi bila zaokružena njena nezavisnost.

Povod za ovakve zaključke dala je najnovija izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Visoki zvaničnik SAD rekao je da bi, ako se sporazum Kosova i Srbije primeni, to otvorilo put priznanja Prištine od strane pet zemalja članice EU koje to još nisu učinile. Ne samo to, rekao je da Amerika radi na tome.

- To je svakako pitanje na kom i dalje radimo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se implementira, zapravo vodi ka priznanju od strane ovih zemalja - odgovorio je Blinken na pitanje senatorke Džin Šahin u vezi sa njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo da to učine.

Autor: Blic