Naveo da odluka Srpske liste predstavlja kršenje sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je, komentarišući odluku Srpske liste da ne učestvuje na lokalnim izborima na severu KiM, optužio Beograd da kontroliše tu partiju i meša se u unutrašnja pitanja u Pokrajini i zatražio od EU da osudi, kako tvrdi, "ovako brzo kršenje" Sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri severne opštine Kosova ovog aprila. Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma", napisao je Kurti na Tviteru.

Rok za prijavu kandidata i kandidatkinja za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu KIM 23. aprila istekao je juče, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.

Srpska lista nije podnela kandidaturu uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici kosovske specijalne policije povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije.

Autor: Tanjug / redportal.rs