Sobrino de Botin je španski restoran i nalazi se u Madridu, a osnovan je 1725. godine.
Iako je restoran Peter Stiftskulinarium koji se nalazi unutar zidina opatije Svetog Petra u Salzburgu izgrađen pre 803. godine, Sobrino de Botin je najstariji restoran na svetu koji radi bez prestanka od kada je otvoren.
Umetnik Francisko Goja radio je u Cafe Botin kao konobar dok je čekao da ga prime na Kraljevsku akademiju lepih umetnosti. Restoran se pominje u romanu Ernesta Hemingveja i knjizi Fortunata i Jakinta Benita Pereza Galdosa (objavljena 1886-1887).
Restoran su 1725. godine osnovali Francuz Žan Botin i njegova supruga, a prvobitno se zvao Casa Botin. Nasledio ga je nećak Kandido Remis i promenio je ime u Sobrino de Botin, koje je preživelo do danas.
Sobrino je španska reč za nećaka. Podrum je iz 1590. godine i veoma je star u poređenju sa restoranom. Pored upotrebe originalnih recepata, restoran je neprekidno držao i plamen u pećnici, koji se nikada nije ugasio.
Restoran i njegova specijalnost cochinillo asado (pečeno odojče svinje) pominju se na završnim stranicama romana Sunce takođe izlazi Ernesta Hemingveja. Njegovo drugo opisano jelo je sopa de ajo (jaje, poširano u pilećoj čorbi i prošarano šeri-jem i belim lukom). Restoran je omiljeno mesto za piće madridskih veseljaka
Autor: redportal.rs