Austrija i dalje uvozi ruski gas, iako pokušava da ga smanji u narednim godinama

Rusija će uvek ostati važna za Evropu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova, rekavši da bi bilo pogrešno misliti drugačije, prenosi Rojters. Aleksander Šalenberg je takođe branio drugu najveću banku u zemlji, Rajfajzen bank internešenel, rekavši da je nerazumno izdvajati zajmodavca za poslovanje u Rusiji kada su mnoge druge zapadne firme učinile isto.

- Misliti da više neće biti Rusije i da možemo da se odvojimo u svim oblastima je zabluda - rekao je Šalenberg za Rojters, dodajući da, iako će Austrija popustiti veze, to "ne može da se desi preko noći".

- Dostojevski i Čajkovski ostaju deo evropske kulture, hteli to ili ne. Ona će i dalje biti naš najveći komšija. Ostaće druga najveća nuklearna sila u svetu - kaže austrijski ministar.

Austrija, koja sebe predstavlja kao most između Istoka i Zapada, pretvarajući svoj glavni grad Beč u magnet za ruski novac, takođe je deo šireg zapadnog saveza koji je sankcionisao Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

Austrija i dalje uvozi ruski gas, iako pokušava da ga smanji u narednim godinama. Neki austrijski zvaničnici se, međutim, nadaju brzom okončanju rata i povratku normalnijim odnosima sa Rusijom, kažu upućeni.

Autor: undefined