Za istok Ukrajine traži autonomiju u delovima sa ruskim stanovništvom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Moskvi da je narodu Nagorno-Karabaha potreban skup prava kakva su obezbeđena sporazumom o formiranju organa lokalne samouprave kosovskih Srba, koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina.

Govoreći o situaciji u Nagorno-Karabahu nakon jučerašnjeg razgovora sa Mirzojanom, Lavrov je istakao važnost obezbeđivanja kvaliteta bilo kakvih postignutih sporazuma, navodeći primer sporazuma iz Minska u Ukrajini.

Ukazao je na to da je prema tim sporazumima trebalo da stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski imaju pravo na školovanje na maternjem jeziku, kao i na očuvanje kulturnih, verskih i drugih veza sa sunarodnicima, prenosi jermenski portal Masispost.

Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, u sporazumu o formiranju organa lokalne samouprave kosovskih Srba. Mislim da je narodu Karabaha potreban takav skup prava.

Zajednicu srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, čine opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu. Reč je o asocijaciji koja bi u svojoj nadležnosti imala oblast obrazovanja, sistem zdravstvene i socijalne zaštite, urbani i ruralni razvoj, odnosno razvoj lokalne ekonomije. Zajednica bi imala sopstveni budžet, odgovarala bi centralnim kosovskim vlastima, a njene organe birale bi opštine - članice ZSO, odnosno njihovi predstavnici u lokalnim skupštinama.

Pre 10 godina, 19. aprila 2013, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači potpisali su Prvi sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poznat kao Briselski sporazum.

Dokument sadrži 15 tačaka, a prvih šest odnosi se na zajednicu opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.

Autor: tanjug.rs