Jedan od glavnih argumenata protiv monarhije nakon Drugog svetskog rata

Na današnji dan 1941. godine kralj Petar II Karađorđević sa članovima Ministarskog saveta napustio je Kraljevinu Jugoslaviju, koja se našla pod združenim udarom sila Osovine.

Kralj je sa članovima Vlade poleteo sa improvizovanog aerodroma kod Nikšića, najpre za Grčku, potom Jerusalim i preko Egipta za Veliku Britaniju. Na svom, ispostaviće se, poslednjem putovanju po zemlji, posetio je manastir Ostrog i tamo na čuvanje ostavio vredne relikvije.

Nakon rata, na vlast u Jugoslaviji došla je Komunistička partija, koja se u borbi protiv monarhije služila pričom da je kralj ukrao narodno zlato. Danas se sasvim pouzdano zna da je kralj Petar II u emigraciji živeo prilično skromno, često i na ivici egzistencije.

Nedavnim istraživanjima utvrđeno je da su od 204 sanduka sa zlatom u depou Narodne banke u Užicu, italijanski okupatori već tokom aprila i maja 1941. godine uzeli 179 sanduka sa oko 8.393 kilograma zlata. Nemački okupatori su u manastiru Ostrog pronašli i uzeli 4 sanduka, 5 sanduka je pronašla OZNA posle rata, jedan je ukradeo i nestao, 8 je odnela Vlada, a 5 generalitet.

Posle oslobođenja, američke snage u Evropi uspele su da pronađu oteto zlato i vrate ga Jugoslaviji.

Autor: redportal.rs