Predstojeća poseta predsednika Si Đinpinga Rusiji u potpunosti odražava duboko lično prijateljstvo između dva lidera i veliki značaj koji Si pridaje odnosima Kine i Rusije

Bez obzira na to kako se međunarodna situacija menja, kinesko-rusko sveobuhvatno partnerstvo neminovno će napredovati, izjavio je Džang Hanhui ambasador Kine u Rusiji u intervjuu za kineski Global tajms.

Predstojeća poseta predsednika Si Đinpinga Rusiji u potpunosti odražava duboko lično prijateljstvo između dva lidera i veliki značaj koji Si pridaje odnosima Kine i Rusije u novoj eri, izjavio je Hanhui.

Kineske ambasador je podsetio da je Si Đinping i ovog puta, pošto je izabran da vodi Kinu u još jednom mandatu, za prvu inostranu posetu odabrao upravo Rusiju.

- Državna poseta predsednika Sija Rusiji predstavlja prekretnicu za kinesko-ruske odnose u novoj eri. To će dati snažan podsticaj bilateralnim odnosima i razvoju međusobnih veza na visokom nivou - rekao je ambasador i istakao da se od 2013. Si sastao s Putinom 40 puta i postigao niz važnih strateških konsenzusa o unapređenju kinesko-ruskih odnosa, preneo je RT.

Na pitanje novinara da prokomentariše pre svega ekonomske i trgovinske odnose dve zemlje, ambasador Kine u RF istakao je da je kinesko-ruska ekonomska i trgovinska saradnja dostigla rekord u 2022. godini, pokazujući snažnu otpornost i veliki potencijal.

Autor: redportal.rs