Okreće se fotografiji i ubrzo postaje čuvena kao Dora Mar unutar kruga istaknutih nadrealista

Umetnica Dora Mar je ikona nadrealizma. A onda sreće Pikasa – i njihova ljubav postaje jedan od najvećih trenutaka istorije umetnosti 💓. Dora Mar i dva lica ljubavi Betine Štorks detaljni je portret čuvene fotografkinje, ljubavna priča zasnovana na činjenicama, koja dočarava portrete samog Pikasa i drugih poznatih umetnika tog doba.

Ekstravagantna i samosvesna, Henrijeta Teodora Marković želi da studira slikarstvo, ali odbijaju je – jer je žena 🤨. Okreće se fotografiji i ubrzo postaje čuvena kao Dora Mar unutar kruga istaknutih nadrealista: Andrea Bretona, Mena Reja, Pola Elijara. Kada 1936, sa svojih 29 godina, sretne ništa manje ekscentričnog Pikasa, među njima se razvija strastvena i opasna ljubav.

Dorina mračna senzualnost otada obeležava Pikasovo slikarstvo, ona ga inspiriše i za njegovo delo stoleća Gerniku. Dora, međutim, shvata da će samo umetnost biti i ostati Pikasova prava ljubav, pa mora i sama da odluči kojim putem da krene – kao žena koja voli i kao umetnica.

Dora Mar i dva lica ljubavi Betine Štorks možete naći od četvrtka, 16. marta, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs