Nuklearne podmornice za Kanberu 🔥

Australija je potvrdila svoju odlučnost u sprovođenju kontroverznog vojnog parterstva sa SAD i Velikom Britanijom, potpisujući ugovor prema kome će kupiti do 5 nuklearnih podmornica od Vašingtona i započeti razvoj nove generacije podmornica sa Velikom Britanijom.

Početni dogovor uključuje kupovinu tri podmornice klase Virdžinija od SAD koje će biti dostavljene početko treće 2030, kao i opciju da kupi još dve. Plan takođe uključuje i rad na razvoju nove generacije podmornica pod imenom SSN-AUKUS koje će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz tehnološku i logističku podršku SAD.

Na govoru koji je održao u pomorskoj bazi Pint Loma u San Dijegu, predsednik Džo Bajden je izjavio da tri saveznika se nalaze u tački istorijske prekretnice, gde će trud i rad na jačanju sposobnosti odvraćanja protivnika i stabilnosti uticati na mir u decenijama koje dolaze. Na njega se nadovezao australijski premijer Entoni Albanez koji je okarakterisao ugovor o kupovini podmornica kao najveću pojedinačnu investiciju australijskih snaga odbrane u celokupnoj istoriji zemlje.

Sa druge strane kineski zvaničnici su odmah digli glas da AUKUS dogovor predsavlja kršenje Ugovora o ograničenju nuklearnog naoružanja jer u okviru njega je uključen i transfer nuklearne tehnologije zemlji koja ne poseduje tu tehnologiju.

Američke podmornice napaja obogaćeni uranijum visoke klase, ali australijsko ministarstvo odbrane insistira da sobzirom da podmornice neće nositi nuklearno naoružanje neće kršiti obaveze iz Ugovora o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Britanski premijer Ruši Sunak izjavio je da je partnerstvo odraz rasta geopolitičkih izazova, uključujući i rusku invaziju na Ukrajinu, kinesko jačanje kao i destabilizujući faktor Irana i Severne Koreje. Pored podmornica, AUKUS uključuje i saradnju u domenu veštačke inteligencije, hipersoničnog naoružanja i drugih naprednih tehnologija u domenu odbrane.

AUKUS dogovor predstavlja tek drugi slučaj u celokupnoj istoriji SAD da je američka vojska podelila tehnologiju nuklearne propulzija podmornica sa drugom zemljom.

Peking je okarakterisao celokupan dogovor kao pokušaj potkopavanja mira i stabilnosti u celom azijsko-pacifičkom regionu koji je nastao na insistiranju na odražavanju mntaliteta iz doba Hladnog rata.

Autor: redportal.rs