Snažna izjava ministra izazvala potres u Vladi

Kako je izjavio ministar privrede Srbije Rade Basta, Srbija bi trebala da se pridruži sankcijama protiv Ruske Federacije jer trpi neizdrživ pritisak od strane Zapada. Njegova partija Jedinstvene Srbije je brzo osudila izjavu ministra, dok su i neki članovi vladajuće koalicije zahtevali i njegovu ostavku. Kako je objavio na mrežama Twitter i Instagram:

Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju.

Maria Zaharova, portparol ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, reagovala je na izjavu ministra Baste navodeći da bi bilo bolje da je okrivio Vašington za pritisak. Kako je rekla:

Kako čudna pozicija ministra: SAD vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva na uvođenje mera protiv Rusije. Za razliku od SAD Rusija je uvek poštovala Srbiju i njen narod. Evo se ne tiče samo istorijskih činjenica, već današnje realnosti: sa uvođenjem sankcija Rusiji, pritisak SAD na Srbiju se neće okončati već će se samo još više povećati.

Koalicija SPS-Jedinstvena Srbija se brzo ogradila od izjava ministra Baste. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da on i njegova partija snažno podržavaju politiku predsednika Vučića.

Autor: redportal.rs