Sunak je rekao da će britanska vojna potrošnja dostići 2,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP) "dugoročno"

Britanski premijer Riši Sunak najavio je danas povećanje finansiranja vojske za pet milijardi funti (6 milijardi američkih dolara) u naredne dve godine kao odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine i "izazov koji definiše eru" a to je Kina.

Povećanje najavljeno kao deo ažuriranja britanske spoljne i bezbednosne politike je manje od onoga što su vojni zvaničnici tražili.

Sunak je rekao da će britanska vojna potrošnja dostići 2,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP) "dugoročno". Trenutno Britanija troši nešto više od dva odsto BDP-a na odbranu, a vojni vrh želi da to bude tri odsto.

Dodatni novac će se delimično koristiti za popunu zaliha municije iscrpljene isporukama Ukrajini za njenu odbranu od Rusije.

Deo novca biće opredeljen i za projekat Britanije, SAD i Australije, koji je vezan za stvaranje podmornica na nuklearni pogon.

Sunak će se danas u San Dijegu sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom kako bi potvrdili dalje korake u vojnom paktu poznatom kao AUCUS, u koji su tri zemlje ušle 2021. godine zbog rastuće zabrinutosti zbog kineskih akcija na Pacifiku.

Autor: redportal.rs