Sastanak iza kulisa na samitu G20

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa svojim ruskim kolegom ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na samitu G20 u Delhiju, preneli su članovi delegacije SAD.

Kratak susret predstavlja prvi sastanak na visokom nivou između Ruske Federacije i SAD još od početka rata u Ukrajini. Sastanak je održan uprkos visokim tenzijama oko rata kao i skoroj suspenziji START ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja.

Blinken i Lavrov su razgovarali oko 10 minuta. U razgovoru Blinken je uputio zahtev Lavrovu da se oslobodi američki državljanin Pol Velhan i da se obnovi rusko učešće u START-u. Pored navedenog Blinken je jasno ponovo istakao da će Ukrajina imati punu podršku SAD.

Izvor u krugovima diplomatije SAD naveo je da je sastanak bio neplaniran, kao i da je Blinken bio taj koji je prišao Lavrovu na samitu G20.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da je do sastanka došlo:

Blinken je zatražio kontakt sa Lavrovom. Tokom drugog dela sesija dvadesetorice (G20), ministar Lavrov je obavio razgovor. Nije došlo do nikakvih pregovora, sastanaka i sličnog.

Poslednji put kada se Blinken sastao sa Lavrovim je bilo pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Autor: redportal.rs