"Ukrajina i Saudijska Arabija imaju iste probleme"

Po prvi put od kada su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose pre 30 godina, saudijski ministar spoljnih poslova je posetio Ukrajinu.

Nakcelarija ukrajinskog predsednika pustila u javnost promo video Zelenskog na sastanku sa princem Faisal ibn Farhanom.

Zelenski je izjavio da očekuje da će sastanak pružiti dodatni bust daljem razvoju međusobnih razgovora. Kako je izjavio:

Hvala vam što podržavate mir u Ukrajini, naš teritorijalni integritet i suverenitet. To je veoma važna stavka za nas i naše društvo.

Saudijska Arabija je do sada zauzimala neutralan stav po pitanju konflikta u Ukrajini. Kraljevstvo je posredovalo u razmeni zarobljenika prošle godine u kome su dva američka i pet britanskih građana pušteni iz ruskih zatvora.

Andrij Jermak. načelnik kancelarije predsednika Ukrajine, opisao je sastanak kao veoma uspešan:

Ukrajina će dobiti pravu pomoć od Saudijske Arabije. Predsedništvo je potpisalo dva dokumenta koja će formalizovati i ozvaničiti saudijsku pomoć u vrednosti od 400 miliona dolara - 100 miliona u formi humanitarne pomoći i 300 miliona u formi naftnih derivata.
Ukrajina i Saudijska Arabija imaju slične izazove i probleme, kao i iskustva u njihovom rešavanju. Govorim naravno o iranskim dronovima, koji su dostavljeni određenim "pobunjenicima" i koji su služili za napad na saudijske naftne rafinerije. Od prošle godine, isti dronovi su u posedu kod ruskih terorista uz pomoć kojih gađaju ukrajinsku infrastrukturu.

Autor: redportal.rs