U bici nastradalo 6.500 srpskih vojnika, danas potpuno zaboravljena u udžebicima

Osokoljena velikom pobedom nad austrougarskim snagama na Ceru 1914. godine, srpska Vrhovna komanda naredila je, pod pritiskom saveznika, da vojska pređe u Srem, na teritoriju Austrougarske. Ova odluka pokazaće se kao velika greška...

Trijumf nad neprijateljem krajem avgusta 1914. godine, doveo je do toga da se početkom septembra srpska vojska prebaci preko Save i Drine u Austrougarsku. Mada je vojska uspela da oslobodi Zemun i imala izvesnih napredaka u istočnoj Bosni, ofanziva u Sremu doživela je katastrofu.

Odmah po prelasku Save, 6. septembra, došlo je do bitke na polju Leget kod sela Šašinci, nedaleko od Sremske Mitrovice. Timočka divizija prvog poziva imala je zadatak da pripremi put za nastupajući prodor Prve srpske armije. Budući da su sela uz obalu Save bila naseljena gotovo isključivo srpskim stanovništvom, srpski ratnici su dočekali kao oslobodioci, zbog čega je austrougarski general Oskar Poćorek primetio:

Mnoga mesta u Sremu za nas su de fakto neprijateljska zemlja.

Meštani Šašinaca svedočili su da su se polja plavila od plavih austrougarskih šinjela poginulih vojnika, a češki novinar Egor Ervin Kiš, koji se tada nalazio u austrougarskoj vojsci, zabeležio je da se srpska vojska borila srčano:

Meni, kao neprijateljskom vojniku, bilo je drago da gledam kako se Srbi tuku za svoju otadžbinu.

Međutim, bitka se odužila sve do 23 časa, kad su Austrougari izveli snažan udar, pod kojim je mnogo srpskih vojnika krenulo natrag prema Savi. Slab pontonski most popustio je pod silinom vojnika, usled čega su se mnogi udavili. Bitka je završena porazom, uz oko 6.500 nastradalih vojnika Timočke divizije.

Autor: redportal.rs