Kikiriki ne samo da promoviše gubitak težine, već ima i veliki broj drugih korisnih svojstava. Sve češće se koristi u cilju poboljšanja njihovog zdravlja. Koje druge koristi ovaj orah može doneti?
Jačanje srca
Bolesti srca su vodeći uzrok prerane smrti. Nakon sprovedenih naučnih istraživanja, došlo se do zaključka da kikiriki, kao i druge vrste orašastih plodova, pozitivno utiče na zdravlje krvnih sudova i srca. Ako osoba konzumira kikiriki 5 puta nedeljno, smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i onkopatologija. U Ajovi, u SAD, sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da ljudi koji jedu kikiriki 4 puta nedeljno značajno smanjuju mogućnost ishemije – 37%. Svaka dodatna porcija povećava ovaj procenat za još 8 poena.
Ovo je moguće zbog neverovatnog hemijskog sastava pasulja. Oni uključuju nikotinsku kiselinu, magnezijum, antioksidante, bakar itd. Uz njihovu pomoć formira se jaka zaštita za srce i druge delove tela.
Uticaj na mozak
Zahvaljujući flavonoidima koji se nalaze u orašastim plodovima, protok krvi u mozgu se poboljšava za trećinu. Zahvaljujući tome, možete se zaštititi od svih vrsta moždanih udara i drugih poremećaja.
Smanjenje holesterola
Glavni neprijatelj holesterola su fitosteroli, koji se takođe nalaze u kikirikiju. Naučnici tvrde da biljni steroli oslobađaju telo samo od "lošeg" holesterola. Da bi se potvrdila ova činjenica, za studiju su odabrane žene u postmenopauzi sa visokim nivoom holesterola. Nekoliko nedelja su jeli kikiriki, nakon čega se pokazalo da im je nivo holesterola značajno opao. Ovo je još jedan pozitivan efekat kikirikija na zdravlje žena.
Prevencija kamena u žuči
Statistike pokazuju da skoro 25% odrasle populacije planete ima poremećaje žučne kese. Naučnici su sproveli nekoliko eksperimenata, kao rezultat kojih se pokazalo da jedenje kikirikija smanjuje rizik od dobijanja ove bolesti za 4 puta. I ovo se odnosi i na muškarce i na žene. Ova činjenica se objašnjava prilično jednostavno. Kamen u žuči je čisti holesterol, a kikiriki snižava nivo holesterola u telu.
Efekat protiv raka
Već 10 godina naučnici na Tajvanu sprovode istraživanja pokušavajući da pronađu vezu između kikirikija i raka debelog creva. Eksperiment je bio više nego obimni - u njemu je učestvovalo oko 24 hiljade žena i muškaraca u približno jednakom broju. Rezultat eksperimenta je pokazao da ako postoje najmanje 2 porcije kikirikija nedeljno, rizik od raka creva se smanjuje za 58% kod žena i 27% kod muškaraca.
Alchajmerova bolest
U Čikagu je sprovedena studija u kojoj je učestvovalo 3.000 ljudi starijih od 65 godina, usled čega je utvrđeno da je u prisustvu dnevne doze niacina (20 mg) verovatnoća razvoja Alchajmerove bolesti smanjena za 70%. Ali kikiriki je najlakši način da dobijete vitaminsku normu - samo treba da pojedete šaku ovih orašastih plodova.
Zašto treba jesti KIKIRIKI? 🥜
Zašto treba češće da jedemo KIKIRIKI? 🤔
Autor: Magazin Novosti