Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da su u pripremi nove penzionerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u celoj Srbiji.

Vučić je na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, u Palati Srbija, podsetio da su penzioneri imali u poslednja dva meseca ukupno povećanje penzija od ukupno 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada. Predsednik je rekao da će uvećanu penziju za januar upravo danas dobiti poslednja kategorija penzionera, njih oko 1,4 miliona, koji su bili zaposleni i suštinski plaćali poreze i doprinose.

Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali verujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cenu 10.000 dinara, da će platiti manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo, rekao je Vučić.
Onda idemo u žestoku akciju kao država da angažujemo što više firmi koji će da nude svoje usluge. Želimo da penzioneri imaju više novca i bolji životni standard, mi smo to radili pre za Beograd, a sada prvi put radimo u celoj Srbiji. To će moći svi jednako da koriste, na primer, u Babušnici, Priboju, Kikindi, Beogradu i svakom drugom mestu, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će kartice podjednako moći da koriste penzioneri u svim krajevima Srbije. Novinarima je pokazao kako će kartice izgledati, te naglasio da će svaka kartica imati svoj kjuar kod.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju

Obeležavanje stogodišnjice penzijskog sistema u Srbiji se održava u sali "Jugoslavija", ispred koje su postavljeni promotivni štandovi. Obeležavanju stogodišnjice uvođenja penzijskog sistema, pored predsednika Vučića, prisustvuju i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

Autor: RedPortal