Bio je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih pravoslavnih bogoslova današnjice koji je svojom teološkom mišlju otvorio mogućnosti za ponovni početak ekumenskog dijaloga.

Juče, 2. februara 2023. godine, u 92. godini života upokojio se u Gospodu mitropolit pergamski Jovan Zizjulas (Ιωάννης Ζηζιούλας), prenosi Romfea.gr. Zbog bolesti je nedavno bio hospitalizovan na klinici u Atini.

Blaženopočivši mitropolit pergamski Jovan, rođen 10. januara 1931. godine, važio je za jednog od najznačajnijih i najuticajnijih pravoslavnih bogoslova. Studije je otpočeo na Solunskom univerzitetu dok je bogoslovsko obrazovanje stekao na Univerzitetu u Atini 1955. godine. Svoje studije je nastavio na Harvardu gde je stekao zvanje magistra, a doktorirao je u Atini 1965. godine. Punih 14 godina je bio profesor teologije na univerzitetima u Glazgovu i Edinburgu, nezavisni profesor na univerzitetima u Ženevi, Gregorijanskog univerziteta i Kraljevskog koledža u Londonu. U episkopski čin je hirotonisan 22. juna 1986. godine.

Mitropolit je svojom teološkom mišlju otvorio mogućnosti za ponovni početak ekumenskog dijaloga, koji se ne svodi samo na tretiranje konkretnih spornih pitanja, već započinje mnogo dublje i time se dotiče i pitanja crkvene erminevtike. Mitropolit Jovan se uvek iznova zalagao za nastavak dijaloga sa Rimokatoličkom crkvom, naglašano je svojevremeno prilikom dodele titule počasnog doktora Vestfalskog Vilhelmovog univerziteta u Minsteru.

Mitropolit Jovan je od 2006. bio kopredsednik Mešovite međunarodne komisije za dijalog Pravoslavne i Rimokatoličke crkve. Ujedno, bio je predstavnik Vaseljenske patrijaršije u Atini. Dugi niz godina bio je predsednik Atinske akademije.

Autor: RedPortal