Prodavci takođe ističu da je to čest slučaj i sa lososom

Postoji razlog zašto nikada nismo videli prednji deo ove vrste ribe.

Mnogi ljudi više vole ovu vrstu ribe zbog pristupačne cene i pogodnosti pri njenom spremanju, jer u odnosu na rečnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju. Nažalost, u poređenju s bakalarom, pastrmkom i šaranom, oslić je manje popularan.

Za razliku od ostalih riba koje se mogu naći u prodaji, samo oslić nema glavu. Jedini razlog zašto je to tako jeste transport, pošto se oslić najviše lovi u jugozapadnom delu Atlantskog okeana, u Argentini, Urugvaju, Sredozemnom i Crnom moru, južnim delovima Afrike, u jugoistočnom delu Tihog okeana, Peruu i Čilu.

Naime, riba sa glavom se najbrže kvari, i to zbo škrga, tako da bi riblje meso došlo do destinacije sveže, to se osigurava uklanjanjem ovog njenog dela. Kako narod kaže Riba od glave smrdi.

Prodavci takođe ističu da je to čest slučaj i sa lososom.

Oslić je grabežljiva riba čija je populacija impresivna, iako stručnjaci smatraju da je smanjena zbog aktivnog ulova. Veličina odraslog oslića je od 30 cm do 1,5 metara. Pripada monotipskoj porodici koja obuhvata 16 vrsta. Oslić većinu vremena provodi u dubini, a više raste u lovu.

Zbog prekomernog lova oslića na pojedinim mestima zabeleženo je drastično smanjenje brojnosti ove ribe. Ulov oslića u evropskom delu je dosta ispod nivoa, budući da su količine ove ribe poprilično iscrpljene u Crnom i Sredozemnom moru.

Postoji nekoliko razloga za to - ekološki problemi, nelegalan lov, pecanje manjih riba i neregularan ribolov.

Autor: nportal.rs / redportal.rs