Uz sve to, banane spadaju u zdrave namirnice i mogu da budu od koristi za varenje, mršavljenje i zdravlje srca.
Sajt Healthline izdvojio je 11 zdravstvenih prednosti konzumiranja ovog južnog voća.
1. Bogate su hranljivim materijama
Banane sadrže veliku količinu vlakana i antioksidanse. Jedna banana ima 112 kalorija i sastoji se uglavnom od ugljenih hidrata i vode, a uz to ima i malo proteina i nimalo masti. Što je banana zrelija, to je slađa i ima manje vlakana.
2. Mogu da podignu nivo šećera u krvi
Banane su bogate rastvorljivim vlaknima koja se tokom varenja pretvaraju u gel. To je ono što bananama daje sunđerastu strukturu.
Nezrele banane takođe sadrže skrob koji naše telo ne vari.
Zajedno, ove dve vrste vlakana mogu da smanje nivo šećera u krvi posle obroka i da pomognu u regulisanju apetita.
Uprkos većem sadržaju ugljenih hidrata, banane neće izazvati velike skokove šećera u krvi kod zdravih osoba.
3. Povoljno utiču na probavu
Vlakna su povezana sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući i poboljšano varenje. Jedna banana srednje veličine sadrži oko tri grama vlakana. Posebna vrsta skroba koja se nalazi u nezrelim bananama zapravio je prebiotik, hrana za korisne bakterije u našim crevima.
Pektin, vlakno koje se nalazi i u zrelim i u nezrelim bananama može da pomogne u sprečavanju zatvora i omekšavanju stolice.
4. Saveznik u mršavljenju
Nijedna studija nije direktno testirala efekte banana na gubitak težine. Ali, ovo popularno voće ima nekoliko svojstava koji bi mogli da ga učine namirnicom koja je dobar saveznik u mršavljenju.
Najpre, banane imaju relativno malo kalorija. Potom, konzumiranje više vlakana iz voća i povrća više puta je dovedeno u vezu sa gubitkom viška kilograma. Na kraju, banane su zasitne i smanjuju apetit.
5. Dobre su za zdravlje srca
Kalijum je mineral koji je od vitalnog značaja za zdravlje srca, posebno za kontrolu krvnog pritiska. Banane su odličan izvor kalijuma, a ishrana bogata kalijumom može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska.
Takođe, banane sadrže i magnezijum, još jedan mineral važan za zdravlje srca. Manjak magnezijuma može da bude povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, povišenim krvnim pritiskom i visokim nivoom masnoća u krvi.
6. Pune su antioksidanasa
Voće i povrće su odlični izvori antioksidanasa, a ni banane nisu izuzetak. Sadrže flavonoide i amine koji se dovode u vezu sa potencijalnim smanjenjem rizika od srčanih i degenerativnih bolesti.
Pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija izazvanog slobodnim radikalima. Bez antioksidanasa, slobodni radikali mogu vremenom da se gomilaju i da nanesu štetu organizmu.
7. Obezbeđuju sitost
Rastvorljiva vlakna u bananama mogu da pomognu da se osećate sito, posebno što nemaju previše kalorija, pa su izuzetno praktične kao užina.
Za duži osećaj sitosti i priliv energije kombinujte bananu sa grčkim jogurtom.
8. Nekad mogu da poboljšaju osetljivost na insulin
Insulinska rezistencija je značajan faktor rizika za nekoliko bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2. Nekoliko studija pokazalo je da redovno konzumiranje otpornog skroba kojim su bogate nezrele banane može da poboljša osetljivost na insulin.
Ali, potrebno je više istraživanja pomoću kojih će biti objašnjeno kako rezistentni skrob u bananama može da utiče na osetljivost na insulin.
9. Mogu da poboljšaju zdravlje bubrega
Kalijum je od vitalnog značaja za zdravu funkciju bubrega i regulisanje krvnog pritiska.
S obzirom na to da su odličan izvor kalijuma, banane mogu da budu od koristi i kad je reč o očuvanju zdravlja bubrega.
Studija koja je uključivala više od 5.000 ljudi u ranom stadijumu hronične bolesti bubrega povezala je kalijum sa nižim krvnim pritiskom i sporijim napredovanjem bolesti bubrega.
S druge strane, neki pacijenti koji imaju bolest bubrega u kasnoj fazi ili su na dijalizi moraju da ograniče unos kalijuma. Ukoliko spadate u neku od navedenih kategorija, obavezno razgovarajte sa lekarom pre nego što povećate unos kalijuma.
10. Ubrzavaju oporavak posle vežbanja
Banane se često nazivaju savršenom hranom za sportiste, uglavnom zbog sadržaja lako svarljivih ugljenih hidrata, kao i kalijuma i magnezijuma koji deluju kao elektroliti.
Tokom intenzivnog vežbanja gubitak elektrolita kroz znoj je neizbežan. Dopuna organizma kalijumom i magnezijumom posle vežbanja može da smanji grčeve i bolove u mišićima izazvanim izlaganjem naporima.
Međutim, nedostaju specifična istraživanja o efektima banane na performanse vežbanja, grčeve i oporavak od vežbanja.
11. Banane su najbolja užina
S obzirom na to da imaju deblju koru, lako ih je spakovati i poneti u školu, na fakultet, posao ili trening.
Osim toga, lako se kombinuju sa drugim namirnicama - grčkim jogurtom ili žitaricama i mogu da zamene šećer u brojnim receptima.
Iskoristite koru od BANANE na nekoliko načina 🍌
Evo zašto treba više da JEDEMO BANANE 🍌
Autor: Telegraf