Pred Srbijom je jedan od najtežih dana, još od čuvenih pregovora u Rambujeu.

Kako Novosti nezvanično saznaju, petorka u kojoj su izaslanici SAD, EU, Italije i predstavnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, danas će svom domaćinu Aleksandru Vučiću uputiti ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova i Metohije, a koji se direktno oslanja na famozni plan Makrona i Šolca.

Prema našim informacijama, ovaj kvintet spreman je da bez uvijanja pred svog domaćina stavi konkretan zahtev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti sa posledicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze po našu stranu.

Prema informacijama Novosti, predsednik je o ovim namerama zapadnih centara moći obavestio patrijarha Porfirija i crkvene velikodostojnike.

Vučić se danas sastao sa prvim po časti u SPC i vladikama i upoznao ih sa svim mogućim izazovima koje donosi poseta zapadnih emisara.

Posle petnaestominutnog zajedničkog sastanka, kako saznajemo, predsednik i patrijarh razgovarali su u četiri oka. 

Podsetimo, francusko-nemački plan za rešenje kosovske krize je krajnje nepovoljan za Srbiju, jer podrazumeva da se Beograd ne protivi članstvu tzv. Kosova u UN.

Simbolično, i što nije slučajno, petorka će Vučiću svoje opasne namere izložiti baš na Jovanjdan, veliki srpski praznik.

Autor: Novosti.rs