Pacijent se pod sedativima vraćao sa koronografije

Kosovska policija na prelazu Jarinje zaustavila je danas vozilo hitne pomoći u kojem se nalazio pacijent upućen u Klinički centar u severnoj Kosovskoj Mitrovici, s obrazloženjem da nema pravo da prođe zbog registracije sa KM tablicama koja je produžena posle 10. decembra prošle godine, a ta vozila Priština sada "vodi kao neregistrovana".

- Pustili su nas, ali opomenuli da više nećemo moći da uđemo, a ni da izađemo sa KiM - rekao je za Kosovo onlajn vozač saniteta iz severnog dela Kosovske Mitrovice Milan Jovanović.

On je objasnio da su mu policajci na administrativnom prelazu prvo uzeli dokumenta i rekli da je danas u 10 sati stigao dopis da se sva vozila registrovana posle 10. decembra smatraju neregistrovanim i da je to "po Briselskom sporazumu".

On je naveo da su službenici policije zatim iza njih vratili sva privatna vozila registrovana na KM tablice, što je za Kosovo onlajn potvrdila i Sunčica Mašić iz Prilužja. Njoj i njenom sinu službenici kosovske policije nisu dozvolili da se vrate kući "zbog stare nalepnice".

- Auto smo registrovali 20.12. 2022. godine, KM tablice, sve je regularno, a oni to ne uvažavaju. Kada smo prešli prelaz nisu nam rekli ništa, a sada kada smo se vraćali nisu hteli da nas puste. Rekli su stara je nalepnica, vratite se - navela je Mašić.

Vasilije Tomašević, pacijent u zaustavljenom vozilu hitne pomoći na Jarinju, rekao je za Kosovo onlajn da mu kao pacijentu pod sedativima nije bilo nimalo prijatno kada je shvatio da možda neće uspeti da stigne do bolnice.

Tomašević se vraćao sa koronarografije koja mu je urađena u KBC Zvezdara u Beogradu.

- Mi smo juče ujutru otišli za Beograd gde mi je rađena koronarografija. Pri povratku policija je na Jarinju zaustavila sanitet i rekli su da vozilo ne može da uđe na Kosovo. Rekli su da auto nije registrovan. Neprijatno sam se osećao, još uvek sam pod terapijom, a kada ti kažu da ne možeš da se vratiš da nastaviš lečenje u svojoj matičnoj bolnici nije svejedno - rekao je Tomašević.

Posle višemesečne napetosti, rokova i pretnji Prištine da će krenuti da novčano kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na "RKS" tablice, uz posredovanje Vašingtona i EU, krajem novembra je dogovoreno da prištinske vlasti obustave do daljeg radnje u vezi sa preregistracijom vozila, a da će Beograd prestati da izdaje nove registarske tablice sa imenima kosovskih gradova.

Po tom dogovoru, ne bi trebalo da bude sporno produženje važenja registracija za stare KM tablice, navodi Kosovo onlajn.

Autor: Tanjug / redportal.rs