Na južnim padinama planine Rudnik, nalazi se selo Vraćevšnica. Nedaleko od ovog gružanskog sela, nalazi se istoimeni manastir. Manastir Vraćevšnica sa crkvom posvećenom Svetom Đorđu.

Manastir Vraćevšnica se nalazi u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu pored istoimenog sela, na putu između Gornjeg Milanovca i Kragujevca. Sagrađen je pre 1428. godine, a živopis je završen 1431. Ktitor manastira je bio Radič Postupović, srpski vlastelin koji je živeo u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. Crkva koja se nalazi u krugu manastira posvećena je Svetom Đorđu.

Izgradnja manastira je bila velika zahvalnica Bogu zbog toga što su se po predanju meštani obližnjeg sela odnosno gore pomenutog sa Kosovskog boja vratili svi do jednog živi i zdravi, pa je stoga čelnik Radič podigao manastir, a selu dao ime Vraćevšnica.

Za manastir kažu da je jedino mesto u Srbiji gde su se „Bogu i narodu“ zaklinjali i knez Miloš Obrenović i vožd Karađorđe. Smešten u gustoj šumi i skriven od pogleda nije bio laka meta za Turke, pa su tu odrastala srpska muška deca, kako ne bi bila odvedena u janičare.

- Vožd Karađorđe je 1812. godine ovde sazvao Skupštinu na kojoj su objavljeni zaključci Bukureštanskog mira, a čemu je prisustvovao i konzul Ivelić, izaslanik ruskog kralja Aleksandra. Narodne vođe dobile su orden, časni krst, a Karađorđe lentu Svete Ane - rekla je za RINU, monahinja koja u Vraćevšnici boravi od 1956. godine i dodaje da se upravo u ovom manastiru često rešavala sudbina srpskog naroda.

- Na veliki praznik, Cveti, knez Miloš je ovde okupio vojsku, svi su bili na noćnoj liturgiji, vođa se pričestio i ranom zorom otišli su u Takovo gde je položena zakletva, a na Đurđevdan 1818. godine u ovom manastiru je Kragujevac proglašen za srpsku prestonicu. Ovde je vodio duge razgovore sa Milentijem Popovićem, tadašnjim arhimandritom i svako teško pitanje, zajedno su rešavali - priča monahinja istoriju ovog svetog mesta.

Kažu da je ovo bila druga kuća dinastije Obrenović, čiji članovi su ovde bili česti gosti, a u dvorištu se nalazi i grob Miloševe majke, koja je kod Srba poznata kao baba Višnja, kao i troje Miloševe dece koja su umrla brzo posle rođenja, Gavrilo, Marija i Ana

Nažalost, manastir se našao na meti mnogih turskih razaranja, i u nekoliko navrata je manastir bio paljen i rušen, ali zatim i uvek obnovljen. Ali zbog čestog pustošenja, puno dragocenosti je zauvek izgubljeno. Pa ipak, danas se u manastirskom muzeju čuvaju zaostavštine poput bakropisa iz 18. veka, brojnih ikona, kao i delova nameštaja porodice Obrenović. Tu je i nekoliko portreta članova dinastije. Manastir se može podičiti i radovima Đure Jakšića, velikog srpskog slikara i pesnika.  

Autor: RedPortal