Deo opreme povučene iz Avganistana premešten je u Evropu

Sjedinjene Američke Države su povukle svoje trupe iz Avganistana kako bi se fokusirale na Ukrajinu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. On je rekao da prisustvo Amerike u Avganistanu nije rezultatiralo borbom protiv terorizma, već je otvorilo korupcijske šeme vredne milijarde dolara, kao i naglo povećanje prozivodnje droge.

- Razlog povlačenja SAD iz Avganistana bio je, između ostalog, potreba da se fokusiraju na Ukrajinu, gde se, prema njihovom mišljenju, marionetski režim u Kijevu uspešno pripremao za ofanzivu na Rusiju - ocenio je Patrušev.

On je dodao da je te tvrdnje potvrdila i nedavna izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da bez povlačenja trupa iz Avganistana Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko novca za Ukrajinu.

- Pored toga, deo opreme povučene iz Avganistana premešten je u Evropu, uglavnom u Poljsku, što je omogućilo Evropi da militarizuje kijevski režim - izjavio je Patrušev. On je ocenio da su SAD, kako bi ostvarile svoje ciljeve, stvorile terorističke organizacije poput Al-Kaide i Islamske države, a kasnije su se "borile" protiv njih.

- Dok su pravili predstavu od ubijanja nekih terorističkih vođa poput Osame bin Ladena, obučili su i naoružali stotine drugih - zaključio je Patrušev.

Autor: redportal.rs