VUK: Stvorena u miru, odbranjena u ratu, međunarodno priznata u Dejtonu!

Juče je u Banjaluci povodom 31. godišnjice od osnivanja Republike Srpske održana svečana akademija u dvorani Borik. Svečanom prijemu su pristustvovale brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života Republike Srpske i Srbije.

Na svečanosti su se prisutnima i građanima karaj malih ekrana obratili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i glumac Vuk Kostić.

Glumac Vuk Kostić je istakao kako je veoma počastovan ordenom i da mu je drago što Republika Srpska postoji jer je ona garant opstanka Srba na ovim prostorima, a onda se dotakao i svoje profesije i načinakako ona može pomoći rasvetljavanju istine o tome šta se dogodilo i dodao:

- Sprečavanje iskustva stradanja iz prošlosti sa još uvek svežim sećanjem na one iz Drugog svetskog rata rezultovalo je nastajanjem Republike Srpske. Stvorena u miru, odbranjena u ratu, međunarodno priznata u Dejtonu, postala je simbol slobode i opstanka srpskog naroda, svetionik rodu i bezbedna kuća svoh ljudi koji žive u njoj.

- Malom slobodarskom narodu koji je u 2 svetska rata zadužio Evropu žrtvujući za slobodu celokupan ljudski potencijal od '90 -ih godina prošlog veka medijski moćnici namenili su lošu sliku. Potrebno je da psotanemo svesni 4. generacije ratovanja preko velikih i malih ekrana direktno se napada svest čoveka koja postaje pravobojno polje, zato ne smemo dozvoliti slabljenje i uništenje pravih vrednosti, nacionalne energije, samopoštovanja i u tom poduhvatu univerzalni jezik su umetnost, kultura i sport.

- Nama je potrebna dobro osmišljena mreža za održanje nacionalnog identiteta platforma za razvoj kulture, kinematografije, sofisticirana i sa rodoljubivim predznakom. Bogata, burna i slavna prošlost, a tim temama siromašna kinematografija, stavljaju nam u zadatak da prikažemo velike istorijske događaje, ponudimo autentične i neispričane priče, ukažemo na pogled iz našeg ugla i istinom osvetlimo medijski mrak.

IZVOR: YT / RTRS vijesti

Autor: Redportal.rs