Sastojci:4 jaja15 dag putera15 dag šećera30 dag oštrog brašnapola praška za pecivo1 dcl mleka4 kašike kakao praha2 supene kašike rumamrvicemalo putera za podmazivanje kalupa
Priprema
U brašno dodajte prašak za pecivo, dobro promešajte i ostavite sa strane. Rastopite puter na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi.
Odvojite žumanca od belanaca.
Žumanca i šećer umutite mikserom 2 do 3 minuta. Zatim u smesu polako dodajte ohlađen tečni puter i mikserom mešajte dok se sve ne sjedini.
Postepeno dodajte mleko u smesu, ali sada polako mešajte običnom drvenom kašikom ili lopaticom.
U posebnoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca. Mutilice za mikser moraju biti čiste i nikako ne koristiti neoprane metlice kojima umutite žumanca, jer se tada belanca neće pretvoriti u sneg.
U brašno dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. Ako imate kuhinjsko sito, možete slobodno prosijati brašno i prah.
U pripremljenu smesu od žumanaca, šećera, putera i mleka postepeno i naizmenično dodavati brašno i sneg. Mešajte lagano dok ne potrošite brašno i sneg.
Trećinu smese odvojite u drugu činiju, pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promešajte.
Kalup po želji (onaj za kuglof, klasični pravougaoni i sl.) namazati puterom i posuti prezlom, što će sprečiti da se kolač još efikasnije zalepi za kalup od brašna, a stvoriće i finu koricu na kalupu. Ako ćete koristiti rebrasti kalup, dobro namastite rebra, odnosno nabore.
Smešu možete staviti u kalup na 2 načina. Jednostavnije je svetlu smesu staviti na dno kalupa, preko nje sipati tamnu, pa viljuškom lagano spojiti obe smese. Ako želite da torta izgleda još lepše, smesu stavite u kalup na sledeći način.
Prvo stavite kašiku svetle, a do nje kašiku tamne i naizmenično punite kalup dok ne pokrijete dno. Zatim ostatak smese rasporedite obrnutim redosledom tako što ćete kašiku tamne smese staviti na svetlu mešavinu na dno kalupa, a kašiku svetle smese na tamnu, tako da punite kalup dok ne potroši svu smešu.
Na kraju uzmite viljušku i spojite smesu tako što ćete viljušku uroniti u nju i pomerati je u obliku broja osam, odnosno pokretom ruke imitirajući način pisanja broja osam.
Stavite kalup u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa i pecite između 30 i 40 minuta.
Kolač je gotov kada izađe iz kalupa i svetli deo dobije zlatnožutu boju.
RECEPT: Originalni mađarski gulaš 👩🏻🍳🥘
RECEPT: Čokoladne šišarke 👩🏻🍳🍫
RECEPT: Najbolji recept za lenju pitu 👩🏻🍳🥧
Autor: Krstarica