Nezaobilazni deo posete manastiru Koporin, čuvenoj zadužbini Despota Stefana Lazarevića od skoro je i manastirska vinarija.

Naziv vinarije Ambelos zapravo krije lepu simboliku – na grčkom jeziku ova reč znači vinograd odnosno vinova loza koja služi da bi se proizvelo vino. To vino se prinosi Bogu kao dar prirode i osvećuje se na Svetoj liturgiji. 

Vinarija je podignuta uz veliku pomoć donatora, naporima celokupne eparhije, ali za podizanje i razvoj vinarije, koja je ponovo oživela i celokupan manastir, najzaslužniji je vladika Ignatije, episkop Požarevačko-braničevski, ne samo kao njen idejni tvorac, već kao aktivni učesnik, čiji će pečat zauvek ostati utkan u razvoj vinogradarstva u našoj zemlji. Pored nastavnog, naučnog i redovnog rada u eparhiji, vladika se posebno posvetio praktičnim poslovima. Na šumadijskim brežuljcima, na čijim obodima je i manastir Koporin, vekovima se gaji vinova loza. Odmah iznad manastirskih zidina, na mestu gde su nekada bili zasadi vinove loze, vladika je 2011. podigao novi vinograd.

Vinograd i vinarija su deo manastira Koporin, Braničevske eparhije. Sam vinograd je posađen 2011. godine i prostire se na 4 hektara. Prisutne sorte su: Kaberne Sovinjon, Merlo, Prokupac, Tamjanika, Rajnski rizling i Italijanski rizling. Još jedan vinograd posađen je 2017. godine, i na površini od 2 hektara prisutne su sorte Kaberne Fran, Tamjanika i Pino noar.

Pored izuzetnog kvaliteta i brojnih nagrada koje nižu, vina Vinarije Ambelos prepoznatljiva su i po savremeno dizajniranim etiketama, sa heraldičkim elementima iz doba vladavine despota Stefana, koje na simboličan način čuvaju duh vremena i tradiciju Srpske Pravoslavne Crkve. Na etiketama za bela vina dominira zmaj sa obmotanim repom oko vrata, a za crvena vina slike drevnog novca i detalji iz manastira Manasija, gde je despot Stefan najvernije prikazan.

Autor: RedPortal

#Eparhija braničevska

#Episkop branicevski Ignatije

#Manastir Koporin

#srpska pravoslavna crkva