Kosovska policija zaustavila autobuse i zabranila im prolaz

Srbi sa juga Kosova i Metohije danas su u velikom broju krenuli na miran protest koji treba da bude održan u mestu Rudare kod Zvečana, ali je kosovska policija zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca i pritom pisala kazne svima koji nemaju KS lične karte, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste.

Jevtić je ocenio da je to verovatno primer demokratije i slobode o kojoj Kurti govori.

"Srbi sa juga Kosmeta su danas u velikom broju krenuli na miran protest u Rudare. KS policija je zaustavila i vratila autobuse sa Srbima iz Štrpca pritom pisala kazne svima koji nemaju KS lične karte. Primer demokratije i slobode o kojoj Kurti govori", objavio je Jevtić na tviteru.

Jevtić je objavio i fotografiju vozača autobusa koga je zaustavila kosovska policija kao i napisanu kaznu.

Želimo da budemo svoji na svome i živimo u miru

Imamo jasnu poruku da želimo da budemo svoji na svome i da živimo u miru, a cilj Aljbina Kurtija je da nema Srba ni severno ni južno od Ibra ili da ima onih koji žele da mu se poklone, poručio je sa mirnog skupa Srba u Rudaru gradonačelnik Štrpca.

"Godinu dana trpimo teror i nepravdu, godinu dana naša braća u kazamatima čekaju na pravdu, ali pravde nema", rekao je Jevtić.

Dodao je da ne očekuje da će Kurti i ove poruke od danas razumeti.

"Ali poručujemo ovima iz međunarodne zajednice da je i ovaj protest i svi oni pre njega, koji su bili mirni, demokratski, naša potreba da nas oni čuju", rekao je Jevtić.

Dodao je da deo Srba sa juga nije mogao da dođe, jer ih je kosovska policija zaustavila i vratila.

"Deo nas je zaustavljen uz jasnu poruku -budite dobri. Odlično smo razumeli tu poruku, to znači da ne treba da živimo i postojimo, jer smo Srbi", rekao ej Jevtić.

Istakao je da borba srpskog naroda ima cilj, da u srcu Evrope vladavina prava bude sprovedena u potpunoj meri, jer je kako je kazao, danas nema.

"Želim da se zahvalim i predsedniku Vučiću, Kancelariji za KiM i našoj državi na podršci. Znamo da i ako fizički nisu sa nama oni su uz nas", istakao je Jevtić.

Poručio je da ne očekuje od Kurtija da čuje poruke koje Srbi šalju sa protesta, ali da očekuje od međunarodne zajednice da se, kako je kazao, probudi i razume da treba da stane na put Kurtijevom teroru.

"I barikade i ovaj skup i sve što radimo je na demokratski način. Nije naša želja da budemo na barikadama na Svetog Nikolu i da praznike provodimo ovako, ali jeste naša obaveza kada nam preti egzodus od Kurtijevih institucija", rekao je Jevtić i ponovio poziv međunarodnim institucijama da konačno reaguju i spreče Kurtija u njegovoj nameri.

Pravnik Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice poručio je na skupu da narodu koji je jedinstven kao Srbi na KiM niko ništa ne može.

"Imamo ogroman problem koji se tiče našeg opstanka kao naroda na KiM i to je veće i važnije od našeg opstanka pojedinačno", rekao je Jakšić i dodao da je najvažnije da u ovoj situaciji Srbi budu jedinstveni.

Dodao je da su baze na severu napravljene i popunjene policijom, jer imaju za cilj da plaše i zastrašuju srpski narod, kako je kazao, pod plaštom borbe protiv kriminala.

Ocenio je da je usud srpskog naroda da se svakih 10 godina skuplja i pokušava da ukaže na probleme koje imaju na KiM.

"I današnji skup u Rudaru je da bi ukazali međunarodnoj zajednici na probleme koje nije ni danas spremna da čuje i razume, ne razume ni barikade, ni protest, ali je puna razumevanja za Kurtijevo ponašanje koji ne želi da vrati zemlju Manastoru Dečani, koji oduzima vino srpskoj porodici Petrović u velikoj Hoči i koji pravi baze na severu i teroriše Srbe", rekao je Jakšić.

Dodaje da je se Kurti zbog svega toga osilio i procenio da je vreme da se obračuna sa Srbima.

"Ovoga puta ne bi trebalo da bude povlačenja ili predaje. Čak i mi ovakvi imamo pravo da normalno živimo i svakodnevno odlučujemo o svom životu, onako kako to rade ljudi širom sveta", poručio je Jakšić.

Na mirnom jednočasovnom skupu u Rudaru okupljeni građani nosili su transparente sa porukama: "Predsedniče Vučiću u tebe se uzdamo", "Zašto za nas nema mira i slobode", "Neću da ćutim na Kurtijev teror", "Decu nisam rađala za Kurtijev snajper", "Jer odavde nema nazad", "Braćo i sestre i Gračanica je uz vas"...

Duž ulice je bila razvijena srpska trobojka dugačka 300 metara.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#policija