Prehlada, ili, ako imate manje sreće grip, su najverovatniji uzroci kašljanja.
Postoje dva oblika, vlažan ili produktivan, koji daje sluz, a obično je uzrokovan alergijama, prehladama ili drugim respiratornim infekcijama. Suv ili nerpoduktivan kašalj takođe može da bude uzrokovan prehladom, ali je mnogo češće izazvan dimom cigareta, prašinom, isparenjima ili nekom drugim oblikom iritacije.
Ovaj kašalj ne čini ništa osim što vam iritira grlo, terajući vas da više kašljucate. Osim što bi trebalo da osnažite svoj imunitet kvalitetnom ishranom i boravkom na svežem vazduhu, najbolje što možete da učinite jeste da posegnete za nekim od proverenih domaćih čajeva.
Čaj od timijana
Poznato je da biljka timijan (lat. Thymus vulgaris), ili majčina dušica, izvrsno pomaže kod kašlja i čisti pluća i disajne puteve. Reč je o moćnom ekspektoransu, koji podstiče uklanjanje bronhijalne sluzi iz pluća.
Takođe, smanjuje upalu i glavobolju. Ima snažna antibakterijska svojstva i deluje kao spazmolitik, što znači da opušta grčeve bronhija. Primenjuje se kao pomoćno sredsto kod prehlade, gripa, bronhitisa, astme, promuklosti i upale pluća
Priprema čaja: Jednu kašiku sušenog (ili 2 kašike svežeg) timijana prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji desetak minuta poklopljeno, a zatim procedite. Po želji dodajte malo meda.
Beli slez za suvi kašalj
Beli slez (lat. Althaea officinalis) pomaže kod suvog kašlja, koji zna da bude prilično uporan i neprijatan.
Ova fantastična biljka sadrži sluz, koja prijanja i oblaže sluzokožu grla, te je na taj način štiti od iritacija. Osim toga, ublažava kašalj i pomaže pri iskašljavanju.
Priprema: Čaj od belog sleza priprema se s hladnom vodom. Jednu kašiku korena belog sleza prelijte sa 2 dl hladne vode i ostavite da odstoji barem dva sata kako bi biljka pustila svoju sluz. Nakon toga procedite čaj pa ga lagano zagrejte do telesne temperature.
Možete ga zasladiti medom ili stevijom. Pijte ga u gutljajima nekoliko puta na dan.
Sve je više maloletnika u kandžama bolesti zavisnosti! 😦
Recept: Baklava sa kokosom 👩🏻🍳
Autor: Objektiv