Kako je rekla, Beograd je od američkog izaslanika Gabrijela Eskobara dobio sva uverevanja da će oni to učiniti u najkraćem mogućem roku.

Očekujem od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, ali onda i od Vašingtona, da izvrše pritisak na Prištinu da u najkraćem roku krenu u primenu Briselskog sporazuma, a što znači osnivanje Zajednice srpskih opština, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Srbe sa KiM Brisel i Vašington nažalost čuju samo kada su na barikadama. A ni tada ne baš dobro. Srbi su na barikadama jer traže osnovna ljudska prava, ništa više od toga. Srbi na KiM su napustili institucije jer su tražili da se nakon deset godina poštuje Briselski sporazum. Na kraju krajeva, u tim institucijama su zahvaljujući Briselskom sporazumu. Kada Kurti kaže da za njega ne postoji Briselski sporazum, onda ne znam u čemu je problem da Srbi nisu u institucijama - rekla je Brnabić za Javni servis.

Navela je i da je duboko razočarana poimanjem ljudskih prava koje postoji u Briselu, Vašingtonu, Londonu...

- Vučić je u svakodnevnom kontaktu sa Srbima na KiM i ja mogu da razumem da je njima dosta svega i da nemaju nikakvo poverenje u predstavnike međunarodne zajednice. Oni samo žele da se sprovede sporazum iz 2013. godine. Srbi su na barikadama da bi branili i štitili Briselski sporazum i da bi podsetili Brisel na njega - rekla je Brnabić.

Autor: Pink.rs