Sledeći korak zahtev za prijem u NATO program Partnerstvo za mir

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti podneo je danas u Pragu zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU Češkoj koja predsedava Unijom.

Kurti je zahtev predao češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, prenose prištinski mediji.

Zahtev za prijem tzv. Kosova u EU juče su na ceremoniji u Prištini potpisali Kurti, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i predsednik skupštine u Prištini Glauk Konjufca.

Kurti je ranije najavio da će zahtev biti podnet tokom ove nedelje u vreme predsedavanja Češke EU.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je danas u Pragu da će sledeći korak Prištine, posle podnošenja aplikacije za članstvo u EU, biti zahtev za članstvo u NATO programu Partnerstvo za mir.

Kurti je rekao da će članstvo u tom programu biti glavni cilj tzv Kosova sledeće godine.

Kurti smatra da je apliciranje za članstvo u Partnerstvu za mir lakše, jer u NATO samo četiri države ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova, dok ih je u EU pet.

Tvrdi i da to što pet država EU ne priznaje tzv Kosovo neće omesti planove Prištine za članstvo u Uniji.

- Tih pet država će nam biti potrebno za članstvo, ali verujem da imamo dovoljno vremena da ih obezbedimo i to treba da uradimo što pre - rekao je Kurti.

Tzv Kosovo je ranije danas češkom predsedništvu EU zvanično podnelo zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela i zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Autor: Tanjug / redportal.rs