Selektor fudbalske reprezentacije održao konferenciju za medije po dolasku u Srbiju

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da je naš nacionalni tim napravio veliki uspeh samim plasmanom na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Stojković se danas u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi obratio javnosti po povratku sa Mundijala u Kataru.

"To nisam bio ja. Postoje objektivni razlozi zbog toga. Ti razlozi kreću da mene brinu. Negde početkom novembra, znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku među igračima, ali zdravstveno stanje među najjačim karikama je bilo loše. Nije trebalo ni da igraju, ali nije bilo normalno da ih ne vodimo na Mundijal. Oni su to zaslužili. Usrećili su ovaj narod golovima i asistencijama u kvalifikacijama. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi", rekao je Stojković na konferenciji za novinare.

Selektor Srbije je istakao da su svi igrači dali maksimum na Mundijalu u Kataru.

"Igrači su dali maksimum, to govore i neki parametri. Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su stvari za analizu. Da smo bili zdravstveno na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni?", naveo je Stojković.

On je istakao da je želeo da sačuva pozitivnu energiju u reprezentaciji.

"Izjave da smo spremni, to se govori jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, to bi negde bilo da je alibi. Zato smo hteli da sačuvamo pozitivnu energiju. Nadali smo se da će fitnes stanje negde da se prevaziđe i da će do početka SP, da će stvari doći na svoje. Ali to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju. Znali smo da će između tri ostale ekipe da se traži drugo mesto. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo. Protiv Kameruna, pored svih problema, imali smo pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa. Da od 0:1 mentalno budemo jako i preokrećemo u korist. Zašto nismo iskoristili? To ostaje na nama. Za analizu", dodao je selektor Srbije.

"Sazvao sam konferenciju za novinare iz dva razloga, kao odgovoran čovek. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a drugi u pitanju je javnost. Želim da objasnim neke stvari iz prve ruke posle našeg učešća na SP u Kataru. 20 meseci sam na mestu selektora Srbije. Postavili smo tri cilja, čelnici FSS i ja. Dva smo ostvarili, a treći nismo. Ostvarili smo prvi cilj plasman na SP, a drugi je bio prvo mesto u Ligi nacija. Nismo uspeli da ostvarimo treći cilj, a to je plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva u Kataru", rekao je Stojković.

Stojković je odgovorio i na pitanje da li je razmišljao da povede neke druge igrače na SP u Katar.

"Bilo je razmišljanja na tu temu, niko ovde nije rezervisao mesto u timu. Po nekim prognozama, da će biti sve u redu, da će se sve učiniti da budemo spremni, odlučili smo se za ovaj sastav. Lista od 26 fudbalera se nije pravila u kancelarijama, nije se gledao interes nekoga. Lista je napravljena trezveno, hladne glave. Igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao primedbu, što se prvi put dešava u istoriji našeg fudbala. Uvek je bilo spoljnih faktora koji utiču na listu. Ja sam neko ko ima svoj stav i njega teško menja. Nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio, niti da sam ubacio nekoga na nečiju želju. Veliki uspeh smo napravili, uspeh za koji ćemo biti svesni za 10-15 godina, da se nađemo na Svetskom prvenstvu. Kasnije što se dešavalo u Ligi nacija", rekao je Stojković.

Fudbalska reprezentacija Srbije doputovala je sinoć u Beograd, pošto je eliminisana na Mundijalu u Kataru. Naša selekcija je osvojila poslednje mesto u grupi G sa samo jednim bodom.

Srbija je odigrala 3:3 sa Kamerunom, a izgubila je od Brazila (0:2) i Švajcarske (2:3).

Autor: Tanjug / redportal.rs

#piksi