Oštetili budžet Srbije za milione

Policija je uhapsila 4 osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca.

Kako se navodi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Sektorom poreske policije i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su M. K. (62) odgovorno lice preduzetničke radnje Kocit, D. O. (65) faktički vlasnik nekoliko privrednih društava, M. B. (69) formalni vlasnik istih i, knjigovođu u tim privrednim društvima M. T. (49).

Oni se sumnjiče da su kao grupa u periodu od septembra 2019. do septembra 2022. godine izvršili prenos novca u ukupnom iznosu od 24.703.881 dinara u nameri da prikriju ili lažno prikažu nezakonito poreklo novca koji su koristili.

- Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe - raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji Kocit - ističe se u saopštenju.

Prilikom uplate novca od strane Kocita, M. T. je podizala gotov novac, pri čemu je deo zadržavala za sebe, a veći deo novca preko D. O. je dat M. K. koji je znao da privredna društva kojima je uplaćen novac od strane preduzetničke radnje Kocit nisu istom prodavala niti isporučivala robu.

Protiv M. K. je podneta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na taj način što je izbegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Pretresom stanova i drugih prostorija osumnjičenih na više lokacija u Nišu pronađeno je i oduzeto 1.299.000 dinara, 20.069 švajcarskih franaka, fiktivna dokumentacija, pečati, mobilni telefoni i laptop računar, piše Telegraf.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Autor: Telegraf

#budžet Srbije

#hapšenje

#kocit

#pranje novca