Pola Moldavije bez struje

Nekoliko blokova ukrajinske nuklearne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno je danas zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine, saopštila je ukrajinska državna atomska agencija Energoatom.

"Sve je u redu sa stanicom, ali nema gde da se proizvede struja", naveo je portparol Energoatoma za oblast Nikolajev, prenosi Rojters.

Pivdenoukrajinska se nalazi u oblasti Nikolajev, u blizini grada Južnoukrajinsk.

Lokalni zvaničnik rekao je da i u nuklearnoj elektrani Hmelnicki na zapadu Ukrajine ne rade blokovi.

"Zaustavljamo rad blokova. Nema struje, vode", rekao je Oleksandr Suprunjuk, gradonačelnik Netišina, grada koji se nalazi u blizini nuklearke.

U današnjim ruskim raketnim napadima potvrđene su tri žrtve u Kijevu.

Ruski raketni napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine izazvali su nestanak struje u pola Moldavije, izjavio je danas zamenik premijera Andrej Spinu.

"Moldelektrika radi na obnavljanju napajanja više od 50 odsto zemlje na električnu energiju", naveo je Spinu, preneo je Rojters.

Prekidi struje su takođe prijavljeni u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju.

Spinu je rekao i da se današnja situacija sa isključenjem struje ponovila, jer je i 15. novembra Moldavija pretrpela nestanke struje nakon ruskih raketnih udara.

Policija i moldavska kompanija koja snabdeva strujom jug i centar zemlje zamolili su ljude da ostanu mirni.

Niz eksplozija odjeknulo je ranije danas u Kijevu, a eksplozije su se čule i u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, gde je prijavljeno nekoliko udara.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se dogodio napad na ključnu civilnu infrastrukturu, a nakon eksplozija došlo je do nestanka električne energije u pojedinim mestima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Ukrajina